Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της Welt am Sonntag υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δίνει λάθος στοιχεία για τους πρόσφυγες», η γερμανική εφημερίδα κατηγορεί την Αθήνα πως «φυλάσσει πλημμελώς τα σύνορά της» και «δίνει παραπλανητική εικόνα για τις (πραγματικές) διαστάσεις της μετανάστευσης».
 
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Welt αναφέρει πως την ώρα που ο λεγόμενος Βαλκανικός Διάδρομος έχει κλείσει, περί τους 15.000 αιτούντες καταφθάνουν κάθε μήνα στη Γερμανία μέσω του συγκεκριμένου διαδρόμου, επιλέγοντας δηλαδή της διαδρομή μέσω Τουρκίας.
 
«Ένας από τους σημαντικότερους λόγους: χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία φυλάσσουν συνειδητά πλημμελώς τα εξωτερικά σύνορα, επιτρέποντας σε πρόσφυγες και παρά τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Πολλοί καταλήγουν εντέλει στη Γερμανία. Αυτό καταδεικνύουν έρευνες της WamS σε Βερολίνο και Βρυξέλλες» υποστηρίζει η εφημερίδα.
 
Μάλιστα, το δημοσίευμα δεν σταματά εκεί, κατηγορώντας ευθέως την Αθήνα πως λέει ψέματα για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, αναφέροντας πως  «η ελληνική κυβέρνηση δίνει λάθος στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές διαστάσεις της μετανάστευσης, για τον αριθμό δηλαδή των προσφύγων και μεταναστών που την εγκαταλείπουν». 
 
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η Αθήνα κάνει λόγο για 62.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, την ώρα που, σύμφωνα με την εφημερίδα ο πραγματικός αριθμός δεν ξεπερνά τους 40.000, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι υποστηρίζει στην Ελλάδα 44.000. Παράλληλα, υποστηρίζει πως ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων στα πέντε hotspots των νησιών δεν ξεπερνά τους 10.000, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε 13.600.
 

Στοχευμένο το δημοσίευμα για τον Μπαλάφα

 
«Fake news» χαρακτήρισε το δημοσίευμα το υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, τη Δευτέρα, κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, για την οποία τόνισε πως «είναι γνωστός ο ρόλος της».
 
«Καταρχήν, θα πρέπει όλα να τα βλέπουμε υπό το φως μιας τάσης των λεγόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημιουργία fake news. Για παράδειγμα, πριν από 3-4 ημέρες, υπήρχαν δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ μιλάει για την ανάγκη νέων μέτρων και την επόμενη ημέρα η κα Λαγκάρντ βγήκε και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Προφανώς δεν ισχύουν όσα γράφει η Welt. Ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει. Έχουμε ακούσει πάρα πολλά όλο αυτόν τον καιρό» σχολίασε αναφορικά με το δημοσίευμα και την πιθανή πολιτική του στόχευση.
 
«Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 55.000 με 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κατανεμημένοι στην ενδοχώρα και στα νησιά. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν υποστηρίζει το σύνολο των εισελθόντων στη χώρα μας, την τελευταία διετία, αλλά αυτούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα νησιά μας ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών κυμαίνεται γύρω στις 12.000 με 14.000. Αν είχαμε κάτω από 10.000 δεν θα ίσχυε όλο αυτό που λένε για υπερπληθυσμό στα νησιά μας» επισήμανε ο υφυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως είναι πιθανό η συζήτηση περί «κανονικοποίησης» της κατάστασης να προκύπτει εκ του πονηρού, με στόχο την απόσυρση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
 
«Τους τελευταίους δύο μήνες όμως, υπάρχει αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, κυρίως σε Σάμο και Λέσβο, η οποία φυσικά και μας ανησυχεί, την παρακολουθούμε και παίρνουμε και τα αντίστοιχα μέτρα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης» τονίζει ακολούθως, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας του ευθύνες για την κατάσταση.