Η δημοσιογράφος πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν το αμάξι της κατεστράφη από έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ανατίναξε το όχημα. 
 
Σε πρόσφατη έρευνά της κατηγορούσε τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, καθώς και δύο κοντινούς βοηθούς, του ότι συνεργάζονται με off-shore εταιρείες οι οποίες πωλούσαν μαλτέζικα διαβατήρια και κατηγορούνταν για δωροδοκία από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρει η Guardian
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ανάληψη ευθύνης, ενώ η Πρόεδρος της Μάλτας Marie-Louise Coleiro Preca ζήτησε ψυχραιμία. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα είναι συγκλονισμένη από μια τέτοια βίαιη επίθεση, καλώ όλους να προσέξουν τι θα πουν, να μην ασκήσουν κριτική και να δείξουν αλληλεγγύη», είπε.
 
Σε δήλωσή του, ο Μασκάτ καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση», λέγοντας ότι είχε ζητήσει από την αστυνομία να απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας των άλλων χωρών για βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, η Galizia είχε απευθυνθεί στην αστυνομία πριν από 15 ημέρες για να δηλώσει ότι λάμβανε απειλές για τη ζωή της.
 
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, ο Adrian Delia, ο οποίος είχε αναφερθεί πολλές φορές από τη δημοσιογράφο, ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία συνδέεται με τις έρευνές της. «Μια πολιτική δολοφονία έλαβε χώρα σήμερα», δήλωσε ο Delia. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν ήταν μια συνηθισμένη δολοφονία. Ήταν συνέπεια της ολικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου που συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.
 
 Η δημοσιογράφος δημοσίευσε την τελευταία της ανάρτηση στην ιστοσελίδα της στις 2:35 μ.μ., ενώ η έκρηξη που συνέβη κοντά στο σπίτι της, αναφέρθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις 3 μ.μ.. Οι αξιωματικοί είπαν ότι το σώμα της δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί, ενώ θεωρείται πως ένας από τους γιους της όταν άκουσε την έκρηξη έτρεξε προς το σημείο. 
 

Καταδικάζει η Κομισιόν

Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία σκοτώθηκε έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο κοντά στο σπίτι της, εξέφρασε η Κομισιόν. 
 
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι μία γνωστή δημοσιογράφος η οποία έχαιρε σεβασμού, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχασε χθες τη ζωή της σε μια προφανώς στοχευμένη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.
 
 Από μεριάς τους  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν επίσης την επίθεση.
 
«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να κάνει άβολες ερωτήσεις και αποτελεσματικά ρεπορτάζ βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να είναι εγγυημένο σε όλους τους καιρούς. Ευελπιστούμε τώρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διορθωθεί αυτό το κακό», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε το άρθρο του Κώστα Εφήμερου τον Απρίλιο του 2016 για το πως «Μπορούν τα Panama Papers να φέρουν το τέλος της δημοσιογραφίας;»