«Τότε έγινε μια τεράστια έκρηξη», αφηγείται ο δημοσιογράφος. «Αρχικά σκέφτηκα ότι κατευθυνόταν στο σπίτι μας. Καλυφθήκαμε από καπνό και σκόνη». Η έκρηξη που προήλθε από βόμβα σε φορτηγό σε έναν πολυσύχναστο δρόμο τής πρωτεύουσας Μογκαντίσου, διέλυσε την οροφή τού σπιτιού του.

«Το κοριτσάκι μου απλώς έκλαψε. Την άρπαξα μαζί με τη σύζυγό μου και εφόσον είδαμε ότι δεν είχαμε τραυματιστεί, ξεφύγαμε χωρίς να έχουμε πάθει κακό» είπε ο Sheikh Nor. «Όταν βγήκαμε έξω, μπορούσαμε να δούμε ότι η έκρηξη ήταν κοντά μας. Ήταν μόλις 70 βήματα από το σπίτι μας.»

Ο 35χρονος συνειδητοποίησε αμέσως την άνευ προηγουμένου δύναμη της έκρηξης σε μια πόλη που είναι παραδοσιακά στόχος της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης al-Shabab. Η οργάνωση κατηγορείται από την κυβέρνηση της Σομαλίας για την επίθεση, αλλά η ίδια δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Μόλις μετέφερε την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος, ο Nor, ο οποίος εργάζεται για το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AP από το 2006, έπιασε κατευθείαν δουλειά. Έτρεξε στη σκηνή του εγκλήματος, όπου τα κτίρια είχαν συνθλιβεί και τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα φλέγονταν.

«Υπήρχε αίμα και σάρκα παντού. Άκουγα ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια και προσπάθησα να βοηθήσω, αλλά ήταν παγιδευμένοι στα ερείπια» λέει ο Nor. «Ήμουν σίγουρος ότι ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη στην ιστορία της Σομαλίας.»


«Από το “Είμαι κι εγώ…” στο “Δε με νοιάζει”: Η κλίμακα του χρώματος του δέρματος που καθορίζει την συμπόνοια μας για τα θύματα στον κόσμο». Σκίτσο που κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων με αφορμή την αδιαφορία της Δύσης για την επίθεση στη Σομαλία. 

Ήταν προφανές ήδη με γυμνό μάτι ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 300 τη Δευτέρα, ενώ περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

«Με την κάμερά μου κατέγραψα τα κατεστραμμένα κτίρια, τράβηξα τους διασώστες, τους τραυματίες και τα πτώματα. Ήταν τρομερό» λέει ο Nor. «Ήξερα ότι ο κόσμος έπρεπε να το δει αυτό».

Οι εικόνες του ήταν από τις πρώτες που δημοσιεύθηκαν μετά την έκρηξη.
Αφού επιτέλεσε το εργασιακό του καθήκον καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, ο Nor και όλη του η οικογένεια συγκεντρώθηκαν στο σπίτι. Τα πέντε άλλα παιδιά του ήταν στο σχολείο και δεν τραυματίστηκαν. «Ήμασταν ευγνώμονες που ήμασταν όλοι μαζί και ασφαλείς.»
 
Ο Nor δήλωσε ότι η τεράστια έκρηξη τον έκανε να ανησυχεί για το ότι τα χειρότερα έρχονται. «Ανησυχώ ότι θα υπάρξει περισσότερη βία, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο προσεκτικοί προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες εκρήξεις.»
Είπε, επίσης, ότι παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της Σομαλίας, μίας χώρα που θεωρείται αποτυχημένο κράτος (failed state) καθώς οι συγκρούσεις και οι εντάσεις μεταξύ των φυλών την έχουν κατακερματίσει εδώ και δεκαετίες.

«Οι άνθρωποι θέλουν να σταματήσει όλη αυτή η βία. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ελπίζουν σε ένα μέλλον με ειρήνη. Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Θα έχουμε συνοχή. Παρά τις εκρήξεις, η ζωή θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι θα χτίσουν νέες ζωές. Το μέλλον θα είναι καλό.»

Καθώς η Σομαλία αγωνίζεται να ανακάμψει, ο Nor επισκεύασε τη σκεπή του σπιτιού του και απόψε αυτός και η οικογένειά του «θα κοιμηθούν καλά».