Να προλάβουν την αντίστοιχη με την περσινή απόφαση της κυβέρνησης, που διέθεσε ποσό της υπερκάλυψης σε έκτακτα επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους, επιχειρούν από τώρα οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν.
 
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 του περασμένου Ιουλίου, οι προβλέψεις τοποθετούν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε υστέρηση των εσόδων 550 εκ ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Κατά τους τελευταίους υπολογισμούς, η υπερκάλυψη του πλεονάσματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την όποια υστέρηση υπάρχει στα έσοδα κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
 
Ως γνωστόν, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι, αναμένουν υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2017, μεγαλύτερο δηλαδή από το 2,2% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί ως στόχος στον προσχέδιο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το News247, στην Κομισιόν θεωρούν ότι ο στόχος του προγράμματος και τις ελληνικές προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ ως εξαιρετικά συντηρητικές, σπεύδοντας να υπογραμμίσουν πως η όποια διάθεσή του περισσέματος θα πρέπει να λάβει την έγκρισή τους.

Στο κενό η τοποθέτηση Βερναρδάκη

 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» την Τρίτη, ο Χ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα της τάξης των 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύρια πολίτες και εκτίμησε πως οι δανειστές δεν πρόκειται να έχουν πρόβλημα με αυτό. «Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους».
 
Παρά ταύτα, οι δανειστές τονίζουν πως το όποιο πλεόνασμα θα πρέπει πρωτίστως να διατεθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε προμηθευτές, καθυστερούμενους φόρους και συντάξεις, ποσό που ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται, εάν συμφωνηθεί ποιο μέρος του ποσού αυτού θα δοθεί στις ληξιπρόθεσμες του δημοσίου, οι δανειστές προσανατολίζονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με κάποια έκτακτη επιδότηση για νοικοκυριά κάτω του εισοδήματος φτώχειας, ή στοχεύουν στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, με προσανατολισμό στα σχολικά γεύματα ή άλλα προγράμματα.
 
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται εκ των Βρυξελλών, δεν δέχονται έκτακτα επιδόματα σε κατηγορίες που υπέστησαν περικοπές, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναστροφή μεταρρυθμίσεων.