Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του Αμερικανός πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, με τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις.
 
Ο Ντ. Τραμπ εκφράστηκε με κολλακευτικά λόγια για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο και τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και για τις επενδυτικές προοπτικές που προσφέρει, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επεφύλλαξε θερμά λόγια για τον Αμερικανό και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, χωρίς να παραλείπει να προχωρήσει σε κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.


 

Με αεροπλάνα και βαπόρια

 
«Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου» δήλωσε ο Ντ. Τραμπ, δίνοντας τον τόνο της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και συνολικά του ταξιδιού της πολυπληθούς κυβερνητικής αποστολής στις ΗΠΑ.
 
«Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπήρχαν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, που στο περιθώριο των δηλώσεων δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον Αλ. Τσίπρα για την πορεία της επένδυσης του Ελληνικού, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως το καζίνο, αλλά και το συνολικό project απασχολεί ιδιαιτέρως τους Αμερικανούς.
 
Παράλληλα, ο Ντ. Τραμπ ευχαρίστησε θερμά τους Έλληνες για τη φιλοξενεία στη βάση της Σούδας, με τους δύο άνδρες να αναφέρονται συχνά στην επέκταση της συμφωνίας για αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη και αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράστηκε επίσης θετικά για το γεγονός πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες στη Βορειοατλαντική συμμαχία, ύψους άνω του 2%, ενώ περιχαρής αναφέρθηκε και στη συμφωνία για αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, με το τίμημα να φτάνει τα 2,4 δισ. δολάρια, «δημιουργώντας θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».


Εκτός της συμφωνίας για την αναβάθμιση του στόλου των F-16, ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δύο ηγέτες στα ζητήματα της ενέργειας, με τον Αλ. Τσίπρα να στέκεται στους αγωγούς TAP EAST Med και στη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, με την προοπτική να αποτελέσει πύλη σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.
 
Διαβάστε τι αναφέρει η συμφωνία για τα F-16:
 

 
Επίσης, ο Αμερικανός προέτρεψε σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, «προσφέροντας» και την πολυπόθητη δήλωση στήριξης για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, μία ημέρα μετά την ανάλογη της Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Θερμά λόγια επεφύλλαξε ο Ντ. Τραμπ και προσωπικά για τον Αλ. Τσίπρα, παρότι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφραστεί αρνητικά για την πιθανότητα εκλογής του, ενώ επεσήμανε πως «η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική»
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή». «Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», συμπλήρωσε.


«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του TAP, του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο Ντ. Τραμπ.
 

«Διαβολικός αλλά για καλό»

 

 
Στο ίδιο θερμό μήκος κύματος, ακόμα πιο διαχυτικός, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, που εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά τόσο για την ελληνοαμερικανική φιλία και συνεργασία, όσο και για το ποιόν του πλανητάρχη. Παράλληλα, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να στείλει αυστηρό μήνυμα συμμόρφωσης με τον νόμο στην Τουρκία, με τον Τραμπ να μην ακολουθεί σε ανάλογο ύφος, ενώ έθεσε και το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», ενώ στάθηκε και στις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».
 
«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».
 
Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ενώ «τρίπλαρε» περίτεχνα σε ερώτηση για τη στάση που είχε τηρήσει απέναντι στον Αμερικανό προ της εκλογής του, μη διστάζοντας να δηλώσει πως «η προσέγγισή του στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολική αλλά είναι για καλό». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», συμπληρώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντ. Τραμπ, επιθυμούν να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.
 
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώθηκε, τόσομε τις αναφορές στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας, με τη βάση της Σούδας να τίθεται στο επίκεντρο. «Έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» υπογράμμισε σχετικά.
 

«Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη» για το Μέγαρο Μαξίμου

 

 
Με το παραπάνω τρίπτυχο χαρακτήρισε το πρωθυπουργικό μέγαρο το κλίμα της συζήτησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ενημέρωση που ακολουθησε της συνάντησης, κάνοντας λόγο για «σαφές μήνυμα»
 
«Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως ένας πόλος σταθερότητας και ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας». Η στήριξη αυτή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς -που εκφράζεται και από το ΔΝΤ- στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη» αναφέρεουν οι κυβερνητικές πηγές.


  
Όπως τονίζουν, στις τοποθετήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης -που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2017- στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων όπου το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα. Τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα άκρως σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την καταστροφική πενταετία 2010-2014. «Η Ελλάδα επέστρεψε», σημείωσε.
  
Αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, όπου επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων και δεν θα πρέπει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα.
  
Σημειώνεται ακόμα πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους και στην ταύτιση απόψεων σταθερά με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας: υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας επίσης ότι αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Επιπλέον αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας και προς τον πρόεδρο Τραμπ τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και εντός των ορίων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρα ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, η οποία ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, αναβαθμίζοντας σημαντικά την Ελλάδα στο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις.
  
Τόνισε ακόμη ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή.
  

Ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

  
Υπογραμμίζεται επίσης, πως ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των συζητήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά και ο πρόεδρος Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς, σε συνέχεια της συνάντησης και για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας, για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, με τον υπουργό Οικονομίας να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στις συζητήσεις, με άμεση επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος.
 
Παράλληλα, υπήρξε αναφορά από τον κ. Ρος για επικείμενη επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος ή ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.
  

Βάρος στις επενδύσεις

  
Στην ενημέρωση της κυβέρνησης προς τους συντάκτες, έγινε επίσης ειδική αναφορά και στο ενδιαφέρον που έδειξε ο Ντ. Τραμπ για τις επενδύσεις, καθώς και στην στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας. Έκανε αναφορές, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος, στα στοιχεία και τα αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του, σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει ότι υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ ανοικτά σε αυτό το σκέλος.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός -όπως και στις δηλώσεις του- έκανε αναφορά στο Ελληνικό.

Ο πρόεδρος Τραμπ, αφού είπε πως ως επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κάνει επένδυση εκεί και ότι όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τις ελληνικές αρχές, ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει αλλάξει στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά για το πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό και να επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει: το πλαίσιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις για 12 χρόνια.
 

«Ψαλίδι» στα F-16 ανακοίνωσε ο Καμμένος

 
Στις βολές της Ν.Δ. για τη συμφωνία αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών F-16 απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
 

 
«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του» δήλωσε ο Π. Καμμένος προσθέτοντας: «Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια».
 
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση μετά από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο η Ν.Δ. σχολίασε πως «δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16».

Όπως σημείωσε η Ν.Δ. η συμφωνία αυτή «θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».