«Ζητώ από τον Πουτζδεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτο το συμφέρον όλων των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά μια μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία (το πρωί της Πέμπτης, 11:00 ώρα Ελλάδας) που έχει δώσει η Μαδρίτη στην Καταλονία.

Ερωτηθείς από Καταλανο βουλευτή για το αν σκοπεύει να εφαρμόσει το άρθρο 155, απάντησε θετικά με έμμεσο τρόπο. «Θα πρέπει να διαμηνυθεί στον Πουτζδεμόν να μη δημιουργήσει άλλα προβλήματα από αυτά που έχει ήδη δημιουργήσει, διαφορετικά θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις που δεν θα ήθελε. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ώρες θα απαντήσετε με τη διαύγεια που απαιτούν όλοι οι πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα τέθηκαν υπό κράτηση ο επικεφαλής της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural, και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), κατηγορούμενοι για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ.

«Η σύλληψη και κράτηση των καταλανών ακτιβιστών, η πρώτη στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας μετά τη διενέργεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1η Οκτωβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, αποτελεί δικαστικό και όχι πολιτικό θέμα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας.