Οι πλατείες της Βαρκελώνης το βράδυ της Τρίτης πνίγηκαν ξανά από κόσμο, ενώ χιλιάδες μαθητές και φοιτητές άφησαν τις αίθουσες για να διαδηλώσουν εναντίον της αυθαιρεσίας του ισπανικού κράτους.
 

Στη φυλακή οι ηγέτες – Στους δρόμους οι Καταλανοί


Υπενθυμίζεται ότι Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).
 
Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ, όχι μακριά από τη Μαδρίτη, το βράδυ της ίδιας μέρας. 
 
Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
 
Η σύλληψη και κράτηση των καταλανών ακτιβιστών, η πρώτη στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας μετά τη διενέργεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1η Οκτωβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, αποτελεί δικαστικό και όχι πολιτικό θέμα, δήλωσε πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας.
 
«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό», έκρινε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, σε ανάρτησή του στο Twitter.