Συμφωνία για το Brexit την οποία θα μπορούσε να υπερασπιστεί γυρνώντας πίσω στη χώρα της, ζήτησε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι από τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
 
Το Brexit τέθηκε επί τάπητος -μεταξύ άλλων θεμάτων- κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης.
 
Η Τερέζα Μέι παρουσίασε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
 
Νωρίτερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που διαμένουν στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ.

 

Διχογνωμία ΕΕ – Βρετανίας για το κόστος του διαζυγίου
 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία μπορούν να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το Brexit, μετά την έκκληση που απηύθυνε η Τερέζα Μέι για ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
 
«Δεν έχω απολύτως καμιά αμφιβολία πως αν είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι- και η ομιλία (σ.σ. της Μέι) στη Φλωρεντία ήταν μια συμβολή- μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε η Α. Μέρκελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
 
«Από τη δική μου σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως καμιά ένδειξη ότι δεν θα επιτύχουμε», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
 
Εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το διαζύγιο είναι ότι η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει περί τα 100 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η Μέι δεν θέλει να υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως σε συνέχεια του προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το έργο μας με νέες ιδέες». Οι προτάσεις του Τουσκ θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας την Παρασκευή το πρωί. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τουσκ αναμένεται να προτείνει ένα πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το Brexit.
 

Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει φλέγοντα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η άμυνα, το Brexit και οι εξωτερικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Βρυξέλλες από την Ουάσιγκτον για να λάβει μέρος τις εργασίες.

*Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του TPP: Αντιτρομοκρατικά σχέδια Ευρωπαίων και G7 με στόχο τα προσωπικά δεδομένα