Μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα», ο Γ. Στουρνάρας ζήτησε την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος με ΣΔΙΤ σε υγεία και παιδεία αλλά και νέο κόψιμο κρατικών δαπανών, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερος προορισμός για τους επιχειρηματίες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή μη παραγωγικών κρατικών δαπανών. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, μέσω της αξιολόγησης των δομών της γενικής κυβέρνησης, του συστήματος κινητροδότησης των ποικίλων φορέων της (π.χ. των ΟΤΑ) μέσω της επανεξέτασης του τρόπου που επιχορηγούνται από την Κεντρική Διοίκηση, καθώς και με την επέκταση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ταμπού, όπως, π.χ., η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση».


«Μεταρρύθμιση ίσον σύγχρονος κόσμος»

Υποστήριξε πως οι περισσότεροι Έλληνες έχουν βάλει αρνητικό πρόσημο στη λέξη μεταρρύθμιση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι το αίτημα για προσαρμογή στον σύγχρονο κόσμο. «Όπως πολύ σωστά διατυπώνεται και από τους διοργανωτές του συνεδρίου, “μεταρρύθμιση είναι το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στον σύγχρονο κόσμο”».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και η δημιουργία προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.