Όπως δήλωσαν τέσσερις υψηλόβαθμες πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο σύνολο κανόνων έως τον Μάρτιο σχετικά με το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίζουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνειά τους.
 
Στις ιταλικές τράπεζες  αντιστοιχεί πάνω από το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 865 δισ. Ευρώ.
 
Οι πηγές δήλωσαν, ωστόσο, ότι η ισχυρή αντίδραση της Ιταλίας κατά των τελευταίων προτάσεων του SSM για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν και την προσέγγισή τους για την αντιμετώπιση των δανείων που έχουν ήδη «κοκκινίσει». 
 
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι η επικείμενη πρόταση του SSM θα είναι πολύ ήπια», δήλωσε μία από τις πηγές, οι οποίες είναι όλες κοντά ή μετέχουν στο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.
 
Μια πιο γενναιόδωρη κίνηση θα ήταν να «παγώσουν» οι τράπεζες για ένα ή δύο χρόνια, δίνοντας τους διορία μέχρι το 2021 και το 2026 να πετύχουν τους στόχους τους.
 
«Τώρα ακόμη και το πιο γενναιόδωρο σενάριο μπορεί να φαίνεται υπερβολικά αυστηρό», ανέφερε η πηγή. «Είναι ακόμα όλα ρευστά».