«Το μόνο που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα διστακτικά είναι να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και το σύνταγμα, αλλά και τους καταλανικούς θεσμούς και να προχωρήσουμε από εκεί.

Θα επιβάλλουμε τις αρχές που θα αναλάβουν την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Καταλονίας σύμφωνα με τους καταλανικούς νόμους και κανόνες… Ελπίζω ο καθένας να παραβλέψει τις όποιες οδηγίες σχεδιάζουν να δώσουν γιατί δεν θα έχουν την νόμιμη εξουσία να το πράξουν», δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, και υποστήριξε ότι πολλές από τις φωτογραφίες που έδειξαν την αστυνομική βαρβαρότητα την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία ήταν ψεύτικες .

Για τις «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φράνκο κάνει λόγο ο Πουτζνεμόν

«Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών», δήλωσε ο Πουτζντεμόν, το βράδυ του Σαββάτου, τονίζοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου».

«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως» ανέφερε.

Ο ίδιος απευθύνθηκε και στους ηγέτες αλλά και στους πολίτες της Ε.Ε. στα αγγλικά, λέγοντας πως αν οι θεμελιώδεις αξίες είναι σε κίνδυνο στην Καταλονία, τότε είναι και στην Ευρώπη.