Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», που ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου αναδρομικά για την περίοδο του 2009 και μετά, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.

Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.


Υπ. Εργασίας κατά πρώην βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το υπουργείο Εργασίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ που «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα», υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα των αναδρομικών οικονομικών απαιτήσεων πρώην βουλευτών δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ το 2008, όταν και δόθηκε το «σήμα» για τη διεκδίκηση αναδρομικών.

Κάνει λόγο για προκλητική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, υπογραμμίζοντας πως όσοι διεκδικούν τα χρήματα είναι πρώην βουλευτές του πρώην ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 

Μητσοτάκης: Να αποσύρουν τις προσφυγές τους οι πρώην βουλευτές της ΝΔ

Να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πρώην βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν αποζημιώσεις, αλλιώς -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση- θα διαγραφούν από το κόμμα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπενθυμίζει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

«Χυδαία ψεύδη από Μητσοτάκη»

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, επισημαίνοντας πως η σύνδεση του νόμου Κατρούγκαλου με το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούν χυδαία ψεύδη και τονίζει πως θα πρέπει να ανακαλέσει. Παράλληλα, σχολιάζει πως ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από πρώην βουλευτές της ΝΔ να υποχωρήσουν από τη διεκδίκηση των χρημάτων.

«Θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της Ν.Δ. που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά. Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου. Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της Ν.Δ. ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του  λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του.

Όσο για την προσπάθειά του να  διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της Ν.Δ. να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!».

Θεοδωράκης: Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά

«Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται».

Με αυτόν τρόπο σχολίασε μέσω twitter o Σταύρος Θεοδωράκης τη δικαίωση 100 πρώην βουλευτών στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.