Η πρώτη συνάντηση της τρόικας θα είναι με τον Γ. Χουλιαράκη. Στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 και 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η Αθήνα έχει προχωρήσει τα όσα έχουν επιβάλει οι δανειστές. Στη συνέχεια θα αποχωρήσουν  και αναμένεται να επιστρέψουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Εκκρεμότητες που στρώνουν δρόμο για νέες απαιτήσεις

Μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή», μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί μόνο το 20% από αυτά που έχουν ζητήσει οι δανειστές. Η τρόικα θα επιμείνει να «τρέξει» η εφαρμογή τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζεται σημαντικό δημοσιονομικό κενό σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου, που τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% του ΑΕΠ, από το Ταμείο έχουν μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει πως δεν θα ζητηθούν πρόσθετα νέα μέτρα για το 2018, παρά εκείνα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή προ μηνών.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων που μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά 100%.

Οι  απαιτήσεις του ΔΝΤ για επίσπευση των μέτρων του 2020 από το 2019 παραμένουν ανοικτές, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις. Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα αναμένεται να τεθούν υπό τον έλεγχο των δανειστών:

Τα υπόλοιπα θέματα που θα περάσουν τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων είναι οι παρακάτω:

– Οι αλλαγές στο δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμής κινητικότητας του δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ , αλλά και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.

– Η επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα είναι ακόμη θέμα των δανειστών.

– Η σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό ΔΣ και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση της ΕΕ.

– Η προώθηση του Ελληνικού η παραχώρηση της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης.

– Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος είναι ένα ακόμη δύσκολο θέμα.

– Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.

Αντιρρήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποστήριξε προ ημερών  πως το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος και συγκεκριμένα θα δοθούν 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ είχε εκτιμήσει πως η συμφωνία των δανειστών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους».

Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των δανειστών και αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ξεκαθαρίσει εγγράφως πως οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία θα συμφωνείται πρώτα με τους δανειστές, μετά τις αντιδράσεις για τις εφάπαξ συντάξεις που δόθηκαν από το μέρισμα του 2016.

Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, οι δανειστές τονίζουν πως θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να δοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις».