Η εργασία, «Properties of Expanding Universe» δημοσιεύτηκε το 1966 και αφορά στις επιπτώσεις και τις δυνητικές αλλαγές που θα επέφερε μια δυνητική επέκταση του σύμπαντος.Η διατριβή  δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, που χαρακτήρισε «ιστορική» τη διατριβή, ανακοίνωσε ότι αποτελεί ήδη το πιο δημοφιλές κείμενο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ζήτηση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ανοικτής πρόσβασης Apollo.

Η δημοσιοποίηση της εργασίας του Χώκινγκ προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον, με πάνω από 60.000 λήψεις στις πρώτες 24 ώρες, ενώ «έριξε» κατά διαστήματα την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, λόγω της μεγάλης κίνησης. «Είχαμε μία τεράστια ανταπόκριση στην απόφαση του καθηγητή Χόκινγκ να δώσει στη δημοσιότητα και να καταστεί διαθέσιμη για “κατέβασμα”, με περισσότερα από 60.000 downloads μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου.

«Ελπίζω να εμπνεύσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κοιτάξουν ψηλά στα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια τους, να αναρωτηθούν για τη θέση μας στο σύμπαν και να προσπαθήσουν να το κατανοήσουν. Ο καθένας οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά επίσης στην έρευνα κάθε μεγάλου και διερευνητικού νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης», δήλωσε ο Χώκινγκ, σχολιάζοντας τη δημοσίευση της διατριβής του, που είναι διαθέσιμη εδώ