«Η μείωση του ύψους των καθυστερούμενων οφειλών τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που της είχε τεθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ και επισήμανε ότι υπάρχει ικανοποίηση για τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση για να διευθετήσει τις καθυστερημένες πληρωμές του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη εγκρίθηκε η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς την Ελλάδα, για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει από τον ESM βοήθεια ύψους 40,2 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και 182 δισ. συνολικά από τον ESM και τον EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, «το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018».

Πρώτα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και μετά οι συντάξεις

Όπως είχε αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για τις συντάξεις που εκκρεμούν τόνισε ότι η αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προϋποθέτει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Για τα χρέη προς τα Ταμεία ανέφερε ότι η ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμη εντός του Νοεμβρίου και θα προβλέπει αποπληρωμή της οφειλής που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2016 σε έως και 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων.