Η μελέτη του Stanford, η οποία έγινε βάσει αναλύσεων data από κινητά 717.527 ανθρώπων, κατέδειξε πως οι γυναίκες περπατούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.
 
Αν και η πλειοψηφία των ΜΜΕ δημοσίευσαν την είδηση με φερόμενο τίτλο «Μήπως ζεις στην πιο τεμπέλικη χώρα του κόσμου;», όπως αναφέρει η Guardian, η μελέτη θέλει να αναδείξει κυρίως ένα γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε 47 χώρες σημειώνονται υψηλά ποσοστά όσον αφορά την «ανισότητα δραστηριότητας».
 
Στο Κατάρ, οι γυναίκες κάνουν κατά 38% λιγότερα βήματα ημερησίως σε σχέση με τους άνδρες, σε αντίθεση με τη Σουηδία, όπου δεν καταγράφηκε χάσμα μεταξύ των φύλων, καθώς άνδρες και γυναίκες περπατούν καθημερινά περίπου το ίδιο.

 
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης του Stanford, Τιμ Άλθοφ, αναφέρει πως «εάν ένα άτομο δεν περπατάει πολύ, ίσως πρόκειται για περίπτωση τεμπελιάς. Εάν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι -και ειδικά γυναίκες- δεν περπατούν πολύ, δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα».
 
Ο κύριος λόγος, ο οποίος αναφερόταν κυρίως, για τον οποίο οι γυναίκες δεν περπατάνε όσο οι άντρες είναι η ασφάλεια, όπως δήλωναν και οι ίδιες.
 
Η εργαζόμενη στην Ουάσινγκτον Hannah Geyer σταμάτησε να περπατάει μέχρι το σπίτι από τη δουλειά της, διαδρομή η οποία διαρκούσε 15 λεπτά, λόγω των απειλών και των επίφοβων κινήσεων των ανδρών που ερχόταν αντιμέτωπη. Πλέον η ίδια αναγκάζεται να παίρνει ταξί και ξοδεύει, 5 – 10 δολάρια τη φορά, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνεται ακόμη ασφαλής να κάνει τις δουλειές της περπατώντας.

 
«Επειδή παίρνω ταξί ακόμη και για μικρές αποστάσεις, οι άνδρες φίλοι μου λένε ότι είμαι τεμπέλα και ότι αφού ο προορισμός μου είναι τόσο κοντινός θα έπρεπε να πηγαίνω περπατώντας. Αν ένας άνδρας δεν περπατάει είναι προφανές ότι συμβαίνει λόγω τεμπελιάς. Όπως επίσης, είναι προφανές ότι όταν μία γυναίκα δεν περπατάει αφορά την ασφάλεια της. Εξού και το σχόλιο περί τεμπελιάς δεν το κάνει ποτέ μια γυναίκα» λέει
 

Η ασφάλεια ως προνόμιο
 

σύμφωνα με την ιδρύτρια της οργάνωσης «Stop Street Harassment», Holly Kearl, η συνήθεια που έχουν υιοθετήσει ορισμένες γυναίκες και πληρώνουν ταξί αντί να περπατούν, καθιστά την ασφάλεια προνόμιο.
 
Tο κόστος των ταξί μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ασφάλεια των γυναικών, καθώς πολλές γυναίκες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν.
 
Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής Παιδικής Εταιρείας (Children’s Society), ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας 10 – 17 ετών στη Βρετανία φοβάται όταν τα ακολουθούν ξένοι.
 
«Πάρα πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, παίρνουν ταξί ή οδηγούν το αυτοκίνητο τους και πληρώνουν πάρκινγκ σε κάθε μετακίνηση τους», λέει η Kearl. «Οι γυναίκες πληρώνουν για να παραμείνουν ασφαλείς».

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 

Όχι μόνο οικονομικό το κόστος

 
Οι ερευνητές του Stanford διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη Βρετανία κάνουν κατά μέσο όρο 1.074 λιγότερα βήματα από τους άνδρες καθημερινά , κατάσταση που οδηγεί σε περαιτέρω ανισότητες στον τομέα της Υγείας, λόγω του χαρακτήρα πολλών θέσεων εργασίας οι οποίες είναι καθιστικές. 
Η Dea Basori, μια νεαρή που ζει στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας όπου σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι περπατούν λιγότερο, απορρίπτει και εκείνη την ταμπέλα της τεμπελιάς, λέγοντας ότι ούτε η ζέστη της Τζακάρτα, ούτε οι άθλιοι δρόμοι ή, τα επίσης άθλια μέσα μαζικής μεταφοράς εμποδίζουν τις γυναίκες να περπατούν. Είναι η απειλή της παρενόχλησης.