«Ο στόχος μας παραμένει να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου. Οι  θεσμοί είχαν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιτχαρτ και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.
 
Δεν θέλησε να διευκρινίσει αν έως το επόμενο Eurogroup θα υπάρχει τεχνική συμφωνία και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων από πλευράς των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

 

«Κοινή θέληση» και κλειστά ζητήματα


Από πλευράς του, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στην ενημέρωση των συντακτών την Τρίτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι από την ολοκλήρωση, την προηγούμενη Παρασκευή, της πρώτης φάσης των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, «πλέον, καθίσταται σαφής η κοινή βούληση όλων των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης».
 
Όπως υπογράμμισε, ήδη έχουν κλείσει με θετικό τρόπο μία σειρά από ζητήματα:

– Η ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα 120 δόσεων, με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%. Σε αντιστοίχηση με αυτήν τη ρύθμιση θα εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

– Η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες συμφωνήθηκε η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, τόσο για τον/την σύζυγο, όσο και για τα τέκνα.
– Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα ρύθμιση όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.


«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα»
 

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ακόμα ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, είναι να προχωρήσουν τάχιστα όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν και να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», επισημαίνοντας ότι «παρά τον παροξυσμό καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί δίχως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

Γύρω γύρω όλοι- στη μέση το μέρισμα
 

Την ώρα που τα ήδη συμφωνημένα μέτρα βρίσκονται στον προθάλαμο της επιβολής, η κυβέρνηση φέρεται να ζητά ένα «αντίμετρο» στην εφαρμογή τους, καθώς ανοιχτό φαίνεται να μένει το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος, ένα ζήτημα που βάζουν ψηλά στην ατζέντα κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με δηλώσεις τους.

Η διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στο 2017 είναι δεδομένη και συμφωνημένη με τους δανειστές ενώ το ύψος του ποσού που θα διατεθεί θα φτάσει κατ’ ελάχιστο στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. 


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η τρόικα πιέζει το πλεόνασμα να δοθεί πίσω στην αγορά, εξοφλώντας επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης να το μοιράσει στους ασθενέστερους, με τον υπουργό Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη να έχει ήδη κάνει λόγο για διανομή 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.