Σύμφωνα με την αστυνομία, οι προσαχθέντες δεν αναγνωρίστηκαν από τα θύματα της επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι ενώ στο Εφετείο αναμενόταν να διεξαχθεί η 194η συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγή, ομάδα χρυσαυγιτών που μοίραζε φυλλάδια γύρω από την περιοχή των Αμπελοκήπων επιτέθηκε σε επιβάτες τρόλεϊ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την παρουσία τους, ενώ σημειώθηκε συμπλοκή με δυνάμεις της αστυνομίας.

Μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν μεταβεί στο Εφετείο, όπου διεξάγεται η δίκη της φασιστικής οργάνωσης, προκειμένου να μοιράσουν φυλλάδια για εκδήλωση που πραγματοποιούν στο Ν. Ηράκλειο, καθώς κάποιος από τους επιβάτες αντέδρασε στην παρουσία τους.

Στη συνέχεια Χρυσαυγίτες επιχείρησαν τότε να εισβάλλουν στο τρόλεϊ. Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, που ήταν στο όχημα καθώς ερχόταν στη δίκη, φώναξε «Κλείστε τις πόρτες», αλλά αυτοί κατάφεραν με κάποιον τρόπο να μπουν και χτύπησαν τόσο την ίδια, όσο και μία άλλη επιβάτη, όπως αναφέρεται στη ιστοσελίδα της Αυγής. Αν και οι δύο γυναίκες φώναξαν στον οδηγό να κλείσει την πόρτα, η αντίδραση δεν ήταν γρήγορη με αποτέλεσμα να τις χτυπήσουν. Συγκεκριμένα η μία δέχθηκε μπουνιά στη μύτη και η δεύτερη στο στόμα. Από τα 25 άτομα που είχαν προσαχθεί, τα 23 ήταν άνδρες και τα 2 γυναίκες.