Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως: «με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησής της, προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017.
 
Η λειτουργία των καταστημάτων στις 5/11/2017 συμπίπτει με την περαιτέρω απελευθέρωση των Κυριακών που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση στο συμπληρωματικό Μνημόνιο του Μάιου και μετά από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών.
 
Είναι φανερό ότι, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας θα συνεχιστεί διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά».
 
Συνεχίζοντας η ΟΙΥΕ αναφέρει πως: «Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, με νέα Πανελλαδική Απεργία στις 5/11/2017.
 
Καλούμε τα σωματεία μας και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά την απεργιακή μάχη ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών να σταθούν δίπλα μας και να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Η Απεργιακή Συγκέντρωση της ΟΙΥΕ και των Σωματείων θα γίνει στην ΕΡΜΟΥ (Σύνταγμα) και ώρα 11.00 π.μ.».


Reworkers: Μια μάχη για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς

Κάλεσμα στην απεργία της Κυριακής, καθώς και σε κινητοποίηση την ίδια μέρα στην Ερμού απευθύνουν, από πλευράς τους, η συλλογικότητα των Reworkers. «Η Κυριακάτικη αργία αποτελεί κεκτημένο του κόσμου της εργασίας που κατακτήθηκε με αγώνες, και με αγώνες είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουμε την μάχη ενάντια στην κατάργησή της», σημειώνουν.

«Η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως μονόδρομος για την διέξοδο από την κρίση. Η ανταγωνιστικότητα, έλεγαν – και ακόμα επιμένουν – οι κάθε λογής και κάθε προέλευσης οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι μειώσεις των μισθών και η απελευθέρωση των ωραρίων είναι  μέτρα που αντιμετωπίζουν την ανεργία και φέρνουν σε ''ισορροπία'' την αγορά εργασίας.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια διαψεύδει καθημερινά τις παραπάνω παραδοχές ενώ παράλληλα φανερώνει τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι άλλο, παρά το να «βγούμε» από την κρίση στις πλάτες του κόσμου της εργασίας, εις όφελος φυσικά, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών. Σήμερα, ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα.»


Νέα διαμάχη για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) λίγες μέρες πριν εξέφρασε για μια ακόμα φορά την έντονη αντίθεση της στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές. Σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η σχετική υπουργική απόφαση μέχρι τον Μάρτιο του 2018, η ΕΣΕΕ θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουλίου η ΕΣΕΕ, μαζί με άλλους φορείς και ιδιώτες εμπόρους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής της απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Ορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατ’ εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013».
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «αν η απόφαση δεν έχει εκδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018, τότε πλέον η ΕΣΕΕ και οι λοιποί αιτούντες επιφυλασσόμαστε να επιδιώξουμε και πάλι το ασφαλιστικό μέτρο για την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα αρχίσει να παράγει και πάλι τα αποτελέσματά της από 1ης Μαΐου 2018».