Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν την Πέμπτη από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου, που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις. Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο την Πέμπτη πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.
 
Μισή ώρα αργότερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάμρε Φορκαντέλ και τέσσερα μέλη του αναμένονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές, καθώς αυτοί εξακολουθούν να έχουν βουλευτική ασυλία.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη». Σε σχετική ανακοίνωσή του τη χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του.


«Πολιτική δίκη»


Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Πουτζδεμόν.

Ο Ζοάν Ζοσέπ Νούετ, ένα μέλος του γραφείου του κοινοβουλίου που θα καταθέσει την Πέμπτη, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζδεμόν. «Όλοι όσοι έχουν κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να προφυλακιστούν», διότι ο Πουτζδεμόν έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio.

Μετά την άρνηση του Πουτζδεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του που βρίσκονται μαζί του, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.

Όμως ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.