Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι ισπανικές δικαστικές αρχές σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και συνεργατών του. Ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας, που έχει βρει καταφύγιο στο Βέλγιο, ζήτησε να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης γιατί δεν εμπιστεύεται τις ισπανικές δικαστικές αρχές που δείχνουν να παίρνουν πολιτική θέση.

«Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών. Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ. Είναι σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες», ανέφερε χαρακτηριδτικά ο Κ. Πουτζδεμόν.


Δηλώνει έτοιμος για εκλογές

Ο Πουτζδεμόν έφυγε από την Ισπανία για το Βέλγιο μετά την αποπομπή της περιφερειακής κυβέρνησης στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της Ισπανίας και  δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

«Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα. Μπορώ να κάνω εκστρατεία από οπουδήποτε. Θεωρούμε ότι είμαστε μια νόμιμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ισπανία. Οι εκλογές δεν θα είναι ουδέτερες, ανεξάρτητες και ομαλές αν η κυβέρνηση βρίσκεται στην φυλακή».