Με αφορμή το νέο σκάνδαλο φοροαποφυγής των ελίτ και τα paradise papers, ο Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε προς την Κομισιόν επείγουσα ερώτηση σχετικά με τα 13,4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία προερχόμενα από φορολογικούς παραδείσους.

Όπως τονίζει, τα αρχεία δείχνουν πως η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή που προκύπτουν από τα έγγραφα δημιουργούν ένα τεράστιο κενό που καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες της ΕΕ. «Τα αρχεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ονόματα πολιτικών, βασιλικών οικογενειών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα οποία συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και τις περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Έτσι η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή δημιουργεί τεράστια φορολογικά κενά τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Παράλληλα, ζήτησε από την Κομισιόν «να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της Ε.Ε. από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής» και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων σε συνεργασία με 95 διεθνή ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα «Paradise Papers», μια σειρά απο αποκαλύψεις βασισμένες σε διαρροή 13,4 εκατ. εγγράφων από δύο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης offshore εταιρειών, για τα εκατομμύρια που κρύβουν οι ισχυροί του πλανήτη σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στα «Paradise Papers» είναι η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, σύμβουλοι του Τραμπ και μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, η Nike, η Apple και πολλοί ακόμα.