Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έδειξε αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για να κλείσει η αξιολόγηση», αν και «θα προτιμούσαμε αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους».

Δεσμεύτηκε για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση

Στάθηκε και στο ζήτημα των πλειστηριασμών και τις ανησυχίες των δανειστών, μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από αυτούς μέχρι το τέλος του 2017. Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές «ενημέρωσαν πως θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην μπει σε κίνδυνο η διαδικασία», αφήνοντας ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.


Πάλι στο «βλέπουμε» για το ελληνικό χρέος

Αναφερόμενος στην υπόθεση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup αρκέστηκε για μια ακόμη φορά σε αοριστολογίες και επανέλαβε πως τα όποια βήματα θα συνδεθούν με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

«Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, περιμένω την περαιτέρω διαμόρφωση του μηχανισμού για την ανακούφιση του χρέους τα επόμενα χρόνια ανάλογα και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει ευελιξία στην όλη διαδικασία. Η δουλειά για τον μηχανισμό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αυτό είναι το επόμενο βήμα».

Ικανοποίηση από Κομισιόν και ESM

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά έχει γίνει σημαντική πρόοδος και όλα τα μέρη έχουν εποικοδομητικές συνομιλίες.

«Η τεχνική εργασία συνεχίζεται για να προετοιμαστεί η επόμενη αποστολή η οποία αναμένεται να είναι τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι ρεαλιστικός στόχος» το να ολοκληρωθεί η Τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του 2017.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα όσα συζητήθηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας και υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που έχει δανειστεί η Ελλάδα φτάνει τα 40,2 δισεκατομμύρια ευρώ. «Υπενθυμίζω ότι εκταμιεύτηκαν και τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ μετά το πράσινο φως των θεσμών. Με αυτή την πληρωμη φτάσαμε τα 8,5 δισ ευρώ της δόσης, ενώ το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ».