της Αλεξάνδρας Τάνκα

«Έχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με φοιτητική μέριμνα, με ουσιαστική στήριξη και μέτρα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οι οποίοι κάλεσαν το φοιτητικό συλλαλητήριο.
 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στις σπουδές που η κυβέρνηση κυριολεκτικά έχει τσακίσει. Διεκδικούμε αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας, να δημιουργηθούν εστίες, να δοθούν κι άλλα λεφτά στις ήδη υπάρχουσες εστίες ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών ενώ διεκδικούμε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» δήλωσε στο TPP ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Φυσικού του ΕΚΠΑ.


Alexandra Tanka / ThePressProject
 

«Στρεφόμαστε ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης που την ίδια στιγμή μιλά για δίκαιη ανάπτυξη, ενώ στις σχολές μας πριν λίγο καιρό δεν είχαμε ούτε λεφτά για βιβλία» προσθέτει ο ίδιος.
 
Συνθήματα όπως «Στους δρόμους είναι οι φοιτητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές» και «Τσίπρα – Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι φοιτητές στους δρόμους για ακόμα μια φορά» αλλά και αντιφασιστικά συνθήματα όπως «Είστε οι σαπίλα όλου του ντουνιά – μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πορείας.
 

«Τι να κάνουμε, μνημόνια έχουμε»
 

«Όταν εμείς οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στην Πρυτανεία η απάντηση που πήραμε ήταν “τι να κάνουμε, μνημόνια έχουμε θα μας τα πάρουνε όλα»” δηλώνει η  24χρονη Βασιλεία, φοιτήτρια του ΤΕΙ Αθήνας στη Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών.
 
Οι φοιτητές έχουν ήδη καλέσει σε δράσεις, όπως καταλήψεις μέσω αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων, για να «μπλοκάρουν» την ψήφιση της απόφασης για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο βδομάδες.


Nick Paleologos / SOOC
 

«Στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δίνουμε μεγάλες μάχες για να μπλοκάρουμε την ψήφιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε συγχώνευση τμημάτων που δεν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο» δηλώνει η ίδια ενώ προσθέτει πως η μόνη επίσημη ανακοίνωση που υπάρχει είναι ως προς τον τίτλο καθώς «ο τίτλος του “πανεπιστημίου” είναι ένα ωραίο περιτύλιγμα που μας θαμπώνει».
 

«Η φωνή μας θα ξυπνήσει και αυτούς που κοιμούνται»
 

Οι φοιτητές μόλις βρέθηκαν στο Σύνταγμα εξέφρασαν τη στήριξη τους προς το αγώνα και την απεργία πείνας των προσφύγων οι οποίοι διανύουν ήδη την 7η μέρα του αγώνα τους, ζητώντας την επανένωση τους με τις οικογένειες τους.
 
«Ζητάμε την επανένωση μας με τις οικογένειες μας και κανείς δεν κάνει τίποτα για εμάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αγώνα των προσφύγων που βρίσκονται στο Σύνταγμα, όπου έχουν στήσει σκηνές.


Alexandra Tanka / ThePressProject
 

«Θέλουμε να μας βοηθήσετε κι εμείς θα ανταποδώσουμε. Θέλουμε να είμαστε μια γροθιά όλοι μαζί, η φωνή μας είναι τόσο δυνατή που μπορεί να ξυπνήσει και αυτούς που κοιμούνται» προσέθεσε. 

Οι φοιτητές δίνουν το επόμενο ραντεβού τους στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στις 9 Νοεμβρίου.