Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε οριστικά την διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία είχε κρίνει προσωρινά άκυρη την περασμένη εβδομάδα.
 
Η Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ισπανίας, είχε δώσει άδεια στην ισπανική κυβέρνηση να άρει την αυτονομία της Καταλονίας, πράγμα που συνέβη την επομένη, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την κυβέρνησή του να αναλαμβάνουν απευθείας την εξουσία στην επαρχία, ενώ διέλυσαν και το τοπικό κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.   


Γενική απεργία μετά τις καταγγελίες του Πουτζδεμόν

Γενική απεργία έχει κηρυχτεί την Τετάρτη στην Καταλονία από συνδικάτα και αυτονομιστικές οργανώσεις, μία μέρα μετά το κάλεσμα του Κάρλες Πουτζδεμόν από τις Βρυξέλλες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να υποστηρίζει το «πραξικόπημα» κατά της Καταλονίας.

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και του Βελγίου Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ θα μιλήσουν για την καταλανική κρίση ενώπιον του ισπανικού και το βελγικού κοινοβουλίου, μία ημέρα αφού ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας κάλεσε από τις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να υποστηρίζει το «πραξικόπημα» κατά της Καταλονίας, ενώ οι καταλανικές αυτονομιστικές οργανώσεις και ένα συνδικάτο καλούν σε γενική απεργία. Σε ορισμένους δρόμους δεκάδες καταλανοί σχημάτισαν αλυσίδες κλείνοντάς τους αλλά η αστυνομία τους απομάκρυνε με τη βία.

Ο Πουτζδεμόν κατηγορεί την ΕΕ πως στηρίζει το «πραξικόπημα» του Ραχόι

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Κάρλες Πουτζδεμόν, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης, κατήγγειλε «πραξικόπημα» αναφερόμενος στην αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας και την επιβολή του ελέγχου του κεντρικού κράτους που αποφασίσθηκε από τη Μαδρίτη λίγες ώρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου από το τοπικό κοινοβούλιο με βάση τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Εάν οι Καταλανοί δώσουν και πάλι την πλειοψηφία στους αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, «θα δεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών;», δήλωσε απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ομιλία του ενώπιον διακοσίων αυτονομιστών καταλανών δημάρχων που μετακινήθηκαν μέχρι τις Βρυξέλλες για να τον υποστηρίξουν.


Χωρίς ενιαίο μέτωπο οι αυτονομιστές

Το αυτονομιστικό στρατόπεδο, που ελπίζει να διατηρήσει την εξουσία μετά τις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που επιβλήθηκαν από τη Μαδρίτη, δεν κατόρθωσαν να παρουσιασθούν σε ενιαίο μέτωπο, όπως ήθελε ο Πουτζδεμόν.

Το βράδυ της Τρίτης η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού που είχε την πλειοψηφία στο προηγούμενο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με το PdeCAT του Πουτζδεμόν και την Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) , απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού. Ο εκπρόσωπος του ERC, Σέρζι Σαμπρία, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού πραγματικά ενωμένης λίστας , θα πρέπει να επιδιώξουμε να συντονισθούμε με βάση ορισμένες υποψηφιότητες».

Το 2015, στον συνασπισμού «Μαζί για το ναι» είχαν ενωθεί το PdeCAT και το ERC. Το CUP είχε κατεβεί μεμονωμένο. Συνολικά, αυτά τα τρία κόμματα είχαν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι και των ψήφων (72 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο για το 47,8% των ψήφων).


Επιστολή 188 προσωπικοτήτων προς ΕΕ για τη βία στην Καταλονία


Σημειώνεται ότι την κατασταλτική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία και την παραβίαση των άρθρων 2 και 6 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν 188 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, σε κοινή τους επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ