Ο αέρας του Νέου Δελχί είναι μολυσμένος για μεγάλο μέρος του χρόνου λόγω της καύσης σκουπιδιών σε ανοιχτούς χώρους, της σκόνης των δρόμων και των εκπομπών από οχήματα τη βιομηχανία. Ωστόσο, καθίσταται ακόμα πιο αφόρητη το χειμώνα, όταν οι εποχιακές αλλαγές παγιδεύουν τη ρύπανση πιο κοντά στο έδαφος. Οι προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του αέρα του Δελχί συμπεριλαμβάνουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και της λειτουργίας των τοπικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί πραγματικά αυτό το επείγον πρόβλημα.
 
Ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε την ακύρωση του επερχόμενου ημιμαραθωνίου της πρωτεύουσας ώστε να αποφευχθούν «καταστροφικές συνέπειες για την υγεία», και παροτρύνει τους κατοίκους να παραμείνουν στο εσωτερικό για να προστατευθούν από τη ρύπανση.
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διάφορα μέτρα προστασίας του κοινού ένα εξ αυτών είναι το κλείσιμο δρόμων λόγω μειωμένης ορατότητας. Η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη στα περισσότερα σημεία της πόλης, ενώ τα επίπεδα μόλυνσης ξεπέρασαν το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά 30 φορές σε αρκετές περιοχές.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2014 είχε κατατάξει το Νέο Δελχί ως την πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του πλανήτη, με την ποιότητα του αέρα να είναι χειρότερη από αυτή του Πεκίνου.