Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι παρουσιάζεται ικανοποιημένος με τις διαβεβαιώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Mισέλ, την Τετάρτη, στο βελγικό κοινοβούλιο, ότι η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Κ. Πουτζντεμόν και η πολιτική εξουσία δεν θα έχει την παραμικρή ανάμιξη.
 
Ο τοπικός πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκέερτ Μπουρζουά φαίνεται δυσαρεστημένος με τον Ραχόι, καθώς θεωρεί ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός θέλησε να τον υποβαθμίσει, δηλώνοντας ότι «ο μοναδικός του συνομιλητής σε ό,τι αφορά το Βέλγιο είναι ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Mισέλ».

Έκκληση Γιούνκερ για αποφυγή αποσχιστικών τάσεων

Να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις καλεί τους Ευρωπαίους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με αφορμή την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
 
«Οι εθνικισμοί είναι το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να συνεργάζεται», είπε χαρακτηριστικά, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της πόλης Σαλαμάνκα. «Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Λέω “όχι” σε κάθε μορφή απόσχισης που αποδυναμώνει την Ευρώπη και διευρύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες ρωγμές», τόνισε.
 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη Σαλαμάνκα, ευχαρίστησε στον Γιούνκερ για την υποστήριξή του «σε αυτές τις δύσκολες εποχές».
 
«Ο Γιούνκερ έχει στηρίξει τις ενέργειες τις ισπανικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει τον σεβασμό του για το σύνταγμα, τους νόμους και το νομικό σύστημά μας», είπε απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.