Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη, ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση  της νομοθεσίας για την προστασία των συμβολαιογράφων που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους, η αυτεπάγγελτη δίωξη για τα σε βάρος τους εγκλήματα και όχι κατόπιν μηνύσεώς τους, όπως ισχύει ως σήμερα.

Επίσης προβλέπονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε Ειρηνοδικεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπου θα διενεργούνται πλειστηριασμοί και βελτιώσεις στη διαδικασία πλειστηριασμών το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα μέτρα θα αποτιμήσουν οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων, που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την αποχή τους η όχι. Στόχος κυβέρνησης και τρόικας είναι να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου, ωστόσο η αποχή των συμβολαιογραφικών συλλόγων έχει αποφασιστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.
 

Για υπεξαίρεση 500.000 από πλειστηριασμούς κατηγορείται η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, έχει ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματοςκατά της προέδρου του συμβολαιογραφικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Ιωάννας Μπιλίση Χρουσαλά για υπεξαίρεση 500.000 ευρώ από πλειστηριασμούς

Η υπόθεση αφορά περίπου δέκα πλειστηριασμούς ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων που διενεργήθηκαν το 2015 από την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το 2015. Όπως προκύπτει από την αναφορά που υπέβαλε η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το ποσό της υπεξαίρεσης υπολογίζεται σε περίπου 500.000 ευρώ και πρόκειται για χρήματα που προέρχονταν από πλειστηριασμούς και θα έπρεπε να κατατεθούν σε διάστημα τριών ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε «πόλεμο» με μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων που διοργανώνουν κάθε εβδομάδα συγκεντρώσεις στο δικαστικό μέγαρο προκειμένου να αποτρέψουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. 

«Σε αδιέξοδο και πανικό τα αρπακτικά»

«Είναι προφανές πλέον, ότι τα ξένα και ντόπια αρπακτικά και τα τσιράκια τους βρίσκονται σε αδιέξοδο και πανικό. Αυτό μαρτυρά και η απεγνωσμένη προσπάθεια τους να διαστρεβλώσουν πλήρως την πραγματικότητα προπαγανδίζοντας νυχθημερόν μέσω μερίδας των ΜΜΕ, ότι τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που πλειστηριάζονται είναι πισίνες και κότερα. Ακόμη πιο καταδεικτικό της θλιβερής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει είναι και το γεγονός ότι έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματικό οτιδήποτε μπαίνει στον δρόμο τους και υπερασπίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στη στέγη», υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα «Δεν Πληρώνω»», σχολιάζοντας την αποχή των συμβολαιογράφων.

Προσθέτει ότι «από μόνη της η πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς με βασικό αίτημα την λήψη μέτρων προστασίας της λαϊκής περιουσίας, καταδεικνύει ότι στο στόχαστρο των αρπακτικών όλο αυτό το διάστημα δεν βρίσκονταν οι μεγαλοοφειλέτες και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά η λαϊκή στέγη, η μικρομεσαία αγροτική γη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Παράλληλα, κάλεσμα συσπείρωσης ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας απευθύνει το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών, που σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πλειστηριασμών, μετά τη μαζική πορεία του περασμένου Σαββάτου και την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας-Πειραιά-Αιγαίου-Δωδεκανήσου για αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς μέχρι 31/12/2017.

«Θεωρούμε αναγκαία την ένταση της δράσης όλων των συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους, ώστε να επιφέρουμε το ουσιαστικότερο πλήγμα στην πολιτική αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την ακύρωση και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης στον αγώνα μας σε εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους και απαιτούμε να πάρουν θέση ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς Δημοτικά Συμβούλια και άλλοι μαζικοί φορείς» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης περιγράφονται και τα επόμεα βήματα του κινήματος.

Στον «αέρα» η προστασία της κατοικίας

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, απομένουν μόλις 50 μέρες μέχρι τη λήξη του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία αρκετών δανειοληπτών και παραμένει άγνωστο το αν θα επεκταθεί. Οι δανειστές ζητούν νέα αυστηροποίηση των κριτηρίων. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση βασίζει την προστασία ακινήτων με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ σε μια «προφορική συμφωνία του υπουργού Δικαιοσύνης, με τις τράπεζες. Μια συμφωνία, που, όπως έχει κάνει σαφές το ίδιο το υπουργείο, δεν αναμένεται να λάβει κάποια νομική μορφή, αφορά μόνο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και μόνο το «πρώτο στάδιο» τους.

Παρόμοια ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκου Καραμούζη, στους Financial Times, που υποστήριξε ότι «στους πρώτους γύρους δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ.»

«Σημαντική μεταρρύθμιση» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ΔΝΤ

Για το ΔΝΤ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ουίλιαμ Μάρεϊ, που ενθάρρυνε τις ελληνικές αρχές να συμβάλουν από την πλευρά τους για να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφηκε σημαντική πρόοδος και σημείωσε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι αν και το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτείται σημαντική ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να προχωρήσει και στη χρηματοδότηση του.

Ανέφερε ωστόσο πως το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται στο σκέλος αυτό καθώς οι συζητήσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους διεξάγονται μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών κα της ελληνικής κυβέρνησης.

Πιέσεις από Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι

Σημειώνεται επίσης ότι στο τελευταίο Eurogroup, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαίτησαν να συνεχιστούν κανονικά οι πλειστηριασμοί, παρά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές «ενημέρωσαν πως θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην μπει σε κίνδυνο η διαδικασία», αφήνοντας ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΕΕΤ: Επίπτωση στη ρευστότητα από την καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς

Την ανησυχία του για επίπτωση στο ύψος των πλειστηριασμών και τη ρευστότητά τους θα έχει η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

«Αυτό θα είχε επίπτωση στον σχηματισμό προβλέψεων μελλοντικά, καθώς θα συνεχίζαμε να έχουμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρέαζε, επίσης, τη ρευστότητα», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο Καραμούτζης είπε ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. «Λάβαμε υπ' όψιν την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή», σημείωσε.