Αφού «ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει και ο Άσαντ τους κάλεσε να επιστρέψουν», το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD ζήτησε να επαναπατριστούν 500.000 Σύροι πρόσφυγες.

Λίγο νωρίτερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η κατάληψη της τελευταίας πόλης που έλεγχαν οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία σηματοδοτεί την κατάρρευση της τριετούς κυριαρχίας τους.


Οι συγκρούσεις συνεχίζονται
 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλές περιοχές και χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν είτε σε γειτονικές χώρες είτε στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η AfD προτείνει τον επαναπατρισμό προσφύγων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στη Μπούντεσταγκ.

Η πρόταση, που υπογράφεται από τους δύο ηγέτες του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Άλις Βάιντελ, δεν φαίνεται να έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να βρει υποστηρικτές μεταξύ των άλλων μεγάλων κομμάτων.

Ακόμη, το AfD κόμμα υποστηρίζει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τις συριακές αρχές για να επιτύχει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. «Η συμφωνία θα διασφαλίζει ότι οι επαναπατρισθέντες θα γίνουν δεκτοί στη Συρία και θα εγκατασταθούν μόνο σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση τους.

Σύμφωνα με τη γερμανική ακροδεξιά, τα παιδιά των Σύρων προσφύγων που ζουν στη Γερμανία θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν το συριακό διδακτικό πρόγραμμα, είτε από Σύρους δασκάλους που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία είτε από άλλους που θα σταλούν από τη συριακή κυβέρνηση ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Αντιδράσεις για την πρόταση του AfD από τους Πράσινους, που αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι οποίοι σχολίασαν ότι η πρόταση δείχνει ότι η AfD είναι ένα κόμμα «ανεύθυνο, απάνθρωπο και άκαρδο»

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και την πύλη του Βρανδεμβούργου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στη Βουλή.