Μάλιστα, το ΕΔΑΔ επιβεβαιώνοντας την είδηση της προσφυγής τόνισε ότι η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου έχει καταθέσει προσφυγή ήδη από τις 18 Οκτωβρίου, πριν, δηλαδή, την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Το δικαστήριο επιβεβαιώνει πως έχουν κατατεθεί τέσσερις καταλανικές προσφυγές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του  ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE. Την προσφυγή υπογράφει και ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Στην υπόθεση «Φορκαντέλ και άλλοι εναντίον της Ισπανίας», «η Κάρμε Φορκαντέλ και άλλοι 76 προσφεύγοντες, βουλευτές του κοινοβουλίου της Καταλονίας, διαμαρτύρονται επειδή τους απαγορεύθηκε από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να συνεδριάσουν σε ολομέλεια για την ανακήρυξη ανεξαρτησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΔΑΔ. Η εξέταση των προσφυγών βρίσκεται στο προκαταρκτικό στάδιο, πρόσθεσε το δικαστήριο.


Εκτός φυλακής 

Παράλληλα, η Κάρμε Φορκαντέλ αναμένεται να βρεθεί εκτός φυλακής, όπου πέρασε το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από την απόφαση για προφυλάκισή της, καθώς κατέβαλε την εγγύηση 150.000 ευρώ που είχε οριστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.«Καταβλήθηκε η εγγύηση της Φορκαντέλ, μένει να δοθεί η εντολή του δικαστή για την απελευθέρωσή της», εξήγησε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.


Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με τους τέσσερις εξ αυτών να καλούνται να καταβάλουν εγγύηση 25.000 ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), έχει ανακοινώσει ότι «θα πληρώσει τις εγγυήσεις των μελών του κοινοβουλίου» της Καταλονίας και έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των χρημάτων.