Σύμφωνα με το News247, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει σε swap ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του PSI, με ταυτόχρονη ανταλλαγή τους με νέες εκδόσεις με μεγαλύτερη ρευστότητα, ενώ στοχεύει επίσης στη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και χαμηλότερη απόδοση.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΟΙΚ ελπίζει να αποκαταστήσει με σχετικά μικρό ρίσκο ένα με΄ρος ης αγοράς ομολόγων, με σκοπό την προσέλκυση νέων επενδυτών. Μάλιστα, αναφέρεται πως όλα θα πρέπει να γίνουν σε διάστημα λίγων ημερών, για να αποφευχθούν οι απότομες διακυμάνσεις σε τιμές και αποδόσεις.
 
Σύμφωνα με το Euro2day, οι νέοι τίτλοι ομολόγων θα έχουν διάρκεια 5 έως 25 χρόνια. Τα ομόλογα αυτά προέκυψαν από το PSI του 2012, ενώ κατά 60% ανήκουν σε χαρτοφυλάκια hedge funds, και το υπόλοιπο 40% κρατούν οι Έλληνες μικροομολογιούχοι, ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Όπως υπογραμμίζεται, ο μέσος όρος της τιμής αυτών των ομολόγων κινείται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου που υποχωρούν.
 

Τελική ευθεία και για προαπαιτούμενα

 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του οικονομικού μέσου, από τα 95 προαπαιτούμενα, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει μόλις τα 25, με τους δανειστές να αναμένουν την άμεση πρόοδο των υπολοίπων για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέσα στο επόμενο δίμηνο.
 
Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά σε πηγές των δανειστών που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, οι οποίες όμως προς το παρόν φαίνονται διαχειρίσιμες, χωρίς να είναι ντε φάκτο ικανές να ακυρώσουν τον στόχο επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ούτως ή άλλως, ο στόχος πλέον είναι το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018.
 
Στον κατάλογο των προαπαιτούμενων δεσπόζει η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με την πίεση στο πρόσωπο των συμβολαιογράφων να αυξάνει. Παράλληλα, αντίστοιχες πιέσεις υπάρχουν και για το Ελληνικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος για το κοινωνικό μέρισμα.

Ένα ακόμη ζήτημα που προβάλλουν μετ' επιτάσεως οι δανειστές και αναμένεται να τρέξει το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το In.gr, το πακέτο μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν σε ιδιώτες μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, με στόχο τη μείση της συμμετοχής της ΔΕΗ κατά 40% στην παραγωγή λιγνήτη.