«Δεν έχουμε φτάσει ποτέ πριν τόσο μακριά» σχολίασε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, χωρίς να κατονομάζεται, υποστηρίζοντας πως οι προσπάθειες της Ένωσης για τη σύσταση ενιαίας άμυνας ξεκινούν πίσω στο 1950. «Βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση» σχολίασε ο ίδιος.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου, η εκλογή του Εμαννουήλ Μακρόν και η άκαμπτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνεισφορά των Ευρωπαίων για την κοινή άμυνα, θεωρούνται πως λειτούργησαν ως καταλύτης για την εξέλιξη αυτή. Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει η αποχώρηση της Βρετανίας, που για χρόνια εμφανιζόταν αρνητική στη δημιουργία ενός τέτοιου στρατού.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την υπογραφή του συμφώνου από τους 22, αναμένεται η θέσπιση νομοθεσίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
 
Η συμφωνία θα προβλέπει ένα σύστημα εντοπισμού αδυναμιών στις ένοπλες δυνάμεις της ΕΕ, συντονισμό με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, και αναμένεται να ξεκινήσει σε πιλοτικό στάδιο. Παράλληλα, θα συσταθεί ένα κοινοτικό ταμείο πολλών δισ. ευρώ για τη στήριξη του συμφώνου.
 
Σημειώνεται πως, εκτός από τη Δανία, οι μόνες χώρες που μένει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους είναι οι Αυστρία, Πολωνία, Ιρλανδία και Μάλτα, ενώ όλες οι άλλες έχουν ήδη συμφωνήσει.
 
Πάντως, παρά την εξέλιξη της υπογραφής του συμφώνου, Βερολίνο και Παρίσι έχουν ακόμη διαφορές για το σχέδιο του ευρωστρατού, καθώς οι δεύτεροι επιθυμούν την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι Γερμανοί τη συμβολή ακόμη και του μικρότερου κράτους της Ένωσης.
 
Ακόμη, στις προτάσεις περιλαμβάνονται σχέδια για μια ευρωπαϊκή ιατρική διοίκηση, ένα δίκτυο κέντρων logistic της Ευρώπης, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων και κοινή εκπαίδευση στρατιωτικών αξιωματικών.