«Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε σε όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γεργκ Ντεκρεσίν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κατά την παρουσίαση έκθεσης για την προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
Όπως αναφέρεται, ο αξιωματούχος προέκρινε την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
 
«Στηρίζουμε τον στόχο αυτό» είπε, προσθέτοντας: «Με μία κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μία ισχυρή εντολή εποπτείας, ένα EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων». Στο ΔΝΤ θέτουν σε πρώτο πλάνο την ικανότητα λήψης γρήγορων και καθοριστικών αποφάσεων, ως απάντηση στα προβλήματα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις της χωρίς τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι εγκρίσεις εθνικών κοινοβουλίων που απαιτούνται.
 
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ αναβαθμίζει κατά 0,5% στο 2,4% την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2017 έναντι ανάπτυξης 1,7% το 2016. Παράλληλα, τοποθετεί στο 2,1% την πρόβλεψη για ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018, αναβαθμίζοντας και πάλι τις αρχικές τις εκτιμήσεις κατά 0,2%.
 
«Αυτή η ανάκαμψη φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», υποστήριξε ο Ντεκρεσίν, ενώ πρόσθεσε πως «Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι θετική επί 18 τρίμηνα, με τον ρυθμό της στο τελευταίο να ανέρχεται στο 2,5%».
 
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν για αρκετό καιρό ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή πάνω από το 3%. Επομένως, η ανάκαμψη αυτή έχει γίνει όχι μόνο ευρύτερης βάσης, αλλά και ισχυρότερη».