«Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Κερμανσάχ τελείωσαν», δήλωσε ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

Ο σεισμός 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν ισοπέδωσε χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικό Ιράν) καθώς πολλοί κάτοικοι κοιμούνταν. Πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η δόνηση έπληξε 14 επαρχίες του Ιράν.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, χιλιάδες άνθρωποι περνούν τη νύχτα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν μια δεύτερη νύχτα έξω, παρά το κρύο, λόγω του φόβου ότι θα εκδηλωθεί κι άλλος ισχυρός σεισμός. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 193 μετασεισμοί.

Μια νεαρή γυναίκα που έμεινε άστεγη στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο—θρηνεί τουλάχιστον 280 νεκρούς—δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως η οικογένειά της είναι εκτεθειμένη στο κρύο διότι δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές.

Η Βαγδάτη «ένιωσε» το σεισμό για περίπου 20 δευτερόλεπτα ενώ ο σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή σε άλλες περιοχές του Ιράκ.

Στην ιρανική πλευρά οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κασρ ι Σιρίν, στα σύνορα, και η Αζγκαλέχ, περίπου 40  χιλιόμετρα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.