Της Αλεξάνδρας Τάνκα

Οι πρόσφυγες που κατασκήνωσαν για δύο βδομάδες στην πλατεία Συντάγματος διαμαρτύρονταν για τη στάση και την αδιαφορία της κυβέρνησης και ζητούσαν την άμεση επανένωση τους με τους συγγενείς τους στη Γερμανία. 

 
«Ζητάμε οι οικογένειες να ξαναενωθούν, να γίνουν ξανά πλήρεις» αναφέρει ένας από τους ομιλητές. «Κάναμε μια συνάντηση με τη γερμανική πρεσβεία, ακούσαμε πάλι ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα μας στο Βερολίνο. Περιμέναμε αρκετά και ο λόγος που αρχίσαμε την απεργία πείνας ήταν ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο» προσέθεσαν οι πρόσφυγες ενώ ευχαρίστησαν όσους στάθηκαν δίπλα στον αγώνα τους και τους στήριξαν. 
 
Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας οι πρόσφυγες λάμβαναν μόνο τσάι, ζάχαρη, αλάτι, ρυζόνερο και χυμούς, όμως μετά από δύο βδομάδες η κατάσταση τους είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, γι’ αυτό και σταμάτησαν πριν ξεκινήσουν οι διακομιδές στα νοσοκομεία. Άλλος λόγος που απαιτούσε τον τερματισμό της απεργίας πείνας ήταν η παραμονή και παιδιών στο Σύνταγμα, καθώς το κρύο και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις σκηνές ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία για αυτά.  «Τα παιδιά μας δεν μπορούν να υποστούν το κρύο και τις άθλιες συνθήκες εδώ» τονίζουν οι πρόσφυγες.
 
Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα της απεργίας πείνας, βάσει των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή φάνηκε πως σε κάποιους άντρες σημειώθηκαν υπογλυκαιμίες με τα επίπεδα να πέφτουν κάτω από 45 mg/dl, γεγονός που έδειχνε πως αν η απεργία πείνας συνεχιζόταν οι πρόσφυγες θα αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο υγείας. 

Nick Paleologos / SOOC 
 
Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση ακόμα και μετά την απεργία πείνας ενώ είναι πιθανό κάποια άτομα να χρειαστεί να διακομισθούν σε νοσοκομεία. 
 

«Δεν έβαλα τίποτα στο στόμα μου για 14 μέρες»
 

«Ήμουν στην Ειδομένη για 4 μήνες χωρίς πολύ νερό και φαί, άρα προσωπικά θα μπορούσα να συνεχίσω την απεργία πείνας, όμως για τους περισσότερους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο καθώς έχουμε και παιδιά ανάμεσα μας» αναφέρει ο 20χρονος Κούρδος Μαχέρ Σαίιντ. «Για 14 μέρες δεν έβαλα τίποτα στο στόμα μου και δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά γιατί πονούσε το σώμα μου» τονίζει ενώ όπως είπε έχει ακόμη πόνους στο στομάχι.

«Τον Ιανουάριο θα κλείσω δύο χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχω δει τον αδερφό μου από τότε» αναφέρει στο ΤΡΡ ενώ έκανε μια μικρή αναφορά στο «ταξίδι του» που περιλάμβανε «μια παραμονή στη Λέσβο για 2 περίπου μέρες, αργότερα πέρασε στην Αθήνα και απευθείας στη Μακεδονία». Ο ίδιος ανέφερε πως αναγκάστηκε ακόμα και να κοιμάται στο Σταθμό Λαρίσης πριν πάει στην Ειδομένη. 

Λίγο αργότερα ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων, υποδέχθηκε τους πρώην απεργόυς πείνας της Πλ. Συντάγματος, οι οποίοι δέχθηκαν το πρώτο γεύμα στο Das beste Hotel Europas μετά από 14 ημέρες απεργίας πείνας.

 
Προ ολίγων ημερών, την 11η ημέρα απεργίας πείνας των προσφύγων, η ιατρική ομάδα της απεργίας τόνισε πως η υγεία των προσφύγων είχε επιδεινωθεί σημαντικά, κάνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Ορισμένοι παρουσιάζουν υπογλυκαιμίες και υποθερμία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αρκετοί αρχίζουν να κάνουν άρνηση στη λήψη των υγρών και μόνο μετά από μεγάλη πίεση των γιατρών και των αλληλέγγυων δέχονται να λάβουν υγρά» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.