Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ο ανακριτής με αρμοδιότητα στις υποθέσεις τρομοκρατίας έδωσε εντολή να διεξαχθεί αυτή η έρευνα από την ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία «παράλληλα με άλλες έρευνες που γίνονται στη Γαλλία».
 
Η εισαγγελία δεν κατονόμασε τη Lafarge, περιοριζόμενη να αναφέρει μόνο ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε «από μια κοινή γαλλοβελγική ομάδα» με αφορμή «υποψίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης από γαλλική πολυεθνική». Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται όντως ο όμιλος και η έδρα μιας θυγατρικής του στις Βρυξέλλες.
 
Βάσει των όσων αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές, ωστόσο δεν είναι σε θέση να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Η έρευνα άρχισε τον Ιούνιο και έχει ως στόχο να καθορίσει αν ο όμιλος χρηματοδότησε ορισμένες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία, το 2013 και το 2014, παρά τον πόλεμο στη Συρία, η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης Τζαλαμπίγια.