Πάνω από 600 κλήσεις κυρίως από τη Νέα Πέραμο, τα Μέγαρα και τη Μάνδρα δέχτηκε η πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.


Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης κάνοντας λόγο για θεομηνία και τονίζοντας ότι οι δρόμοι έχουν γίνει χείμαρροι.
 
Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας.
 
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Περάμο των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των αρμόδιων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου.

 

 

Διακοπή και προβλήματα στη κυκλοφορία


George Vitsaras / SOOC

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική, στο 39ο χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, ενώ στη νέα Εθνική η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 32ο χιλιόμετρο, διεξάγεται μόνο από τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα. Από το 33ο χιλιόμετρο μέχρι το 34ο η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
  

Επίσης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, την διακοπή κυκλοφορίας και στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας έχει προκαλέσει η καταρρακτώδης βροχή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων διακόπηκε η κυκλοφορία στο 2ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Αγία Σωτήρα.
 
Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι έχουν παγιδευτεί αρκετά αυτοκίνητα στα παραπάνω σημεία, όπου ήδη βρίσκονται συνεργεία και προσπαθούν να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες.

Τσίπρας: Κήρυξη εθνικού πένθους

Tη βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που σκοτώθηκε από την καταστροφική καταιγίδα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο Twitter. Νωρίτερα, ενημερώθηκε για την την πορεία των επιχειρήσεων, αφού είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

 
Έδωσε εντολή να μεταβεί στη Μάνδρα κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή.
Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα, είπε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την τραγωδία από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.
 
Έκανε λόγο για δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε να μην μεγαλώσει ο αριθμός των νεκρών.
 
Ο ίδιος δεσμεύτηκε για εμπεριστατωμένη έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας ενώ ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και ευχήθηκε κουράγιο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας.
 

Επιστολή Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Την άμεση αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής ζητεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Μέσω της επιστολής, η οποία κοινοποιείται επίσης και στην Αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, καθώς και στον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη, ζητείται η άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας καθώς «η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα τους παράσχουν την απαραίτητη υποδομή και υποστήριξη» αυτή τη δύσκολη ώρα.

Επείγουσα Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 
Αξιότιμοι,
 
Πρόεδρε Juncker, Επίτροπε Cretu, Επίτροπε Στυλιανίδη,
 
Με φόντο τις πρόσφατες σοβαρές πλημμύρες στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στα δυτικά προάστια της πόλης της Αθήνας, που προκάλεσαν το θάνατο 14 ανθρώπων, και πολλούς ακόμη τραυματίες, θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή σας και να ζητήσω το μέγιστο της υποστήριξής σας.
 
Οι ακραίες και ξαφνικές καταιγίδες της Τρίτης 14/11 και της Τετάρτης 15/11 είχαν ως αποτέλεσμα πλημμυρισμένους δρόμους, κατεστραμμένα νοικοκυριά και υποδομές, και εν μέσω αυτής της καταστροφικής συγκυρίας, η Ελλάδα τώρα θρηνεί τον χαμό 14 ανθρώπων και τον εγκλωβισμό δεκάδων ακόμη σε σπίτια, αυτοκίνητα και απομακρυσμένες γειτονιές.
 
Στη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης, ζητώ τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δια της κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες της και να τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές.
 
Αναμένοντας την απάντησή σας, παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί αν βρίσκεται σε εξέλιξη

Παρέμβαση της εισαγγελίας

 
Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις όπως για παράδειγμα πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες μπορεί να προκάλεσαν ή να συνέβαλλαν στις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις υλικές καταστροφές κατά τη θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική.
 
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.
 
Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας θα εξετάσει εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Μεταξύ των αδικημάτων που ερευνώνται είναι και η διάπραξη τυχόν πολεοδομικών παραβάσεων.