Στην πλατεία Αριστοτέλους είχαν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί 100 πρόσφυγες ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα. Λίγο μετά τις δηλώσεις που έδωσαν σε δημοσιογράφους ένας από τους συγκεντρωθέντες περιλούστηκε με εύφλεκτο υλικό και προσπάθησε να βάλει φωτιά στα ρούχα του, ωστόσο άλλοι πρόσφυγες έσπευσαν να τον σταματήσουν βγάζοντας του το μπουφάν, σύμφωνα με το thessnews.


 

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έφθασαν το πρωί με τρένο στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και τη Λαμία. Στο ίδιο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και πρόσφυγες που ζουν σε δομές και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης. Οι πρόσφυγες που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αριστοτέλους ειδοποιήθηκαν μέσω καλέσματος στο διαδίκτυο που παραπληροφορούσε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα.
 
Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ανοίξτε τα σύνορα» και κρατώντας πανό που γράφει «Ανοίξτε το δρόμο για μας. Βοηθήστε τα παιδιά μας», οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι σκοπός της κινητοποίησής τους είναι να ξεκινήσουν πορεία προς τα σύνορα κι από εκεί να ταξιδέψουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός.

Μπαλάφας: Θα πάνε στα κλειστά σύνορα να κάνουν τι;

 
«Τέτοιες ενέργειες, όπως και η πρόσφατη απεργία πείνας στην Αθήνα, είναι ενέργειες που έχουν καταρχήν τη δική μας κατανόηση, τις αντιμετωπίζουμε με προσοχή και έναν ψύχραιμο τρόπο» σχολίασε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Mπαλάφας, αναφορικά με τη συγκέντρωση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. 
«Θα πάνε στα κλειστά σύνορα να κάνουν τι; Πώς θα περάσουν;» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του γεγονότος, «κατανοώντας πάντα το αίσθημα ματαίωσης που αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπλέον θέσεις φιλοξενίας που απαιτούνται σε ξενώνες για ασυνόδευτους πρόσφυγες, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζεις σήμερα και καθαρίζεις», θέτοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στα νησιά, η οποία πριν από μερικούς μήνες ήταν αρκετά καλή.
 
«Η αύξηση, όμως, των ροών από τα μέσα Αυγούστου άλλαξε άρδην το σκηνικό στα νησιά, άνοιξε η στρόφιγγα. Δεν είναι ζητήματα που μπορείς να αλλάξεις, έχει να κάνει με διεθνή δεδομένα, δηλαδή συγκρούεται η Τουρκία με την Ευρώπη, η Μέρκελ με τον Ερντογάν, και τα πληρώνει η χώρα μας» κατέληξε ο Γιάννης Μπαλάφας.