Η σφοδρότητα της βροχής και ο τεράστιος όγκος των υδάτων που κατέβηκαν από το όρος Πατέρας κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δεκαέξι ανθρώπους.
 Μεταξύ αυτών, δύο ηλικιωμένοι, μία γυναίκα και ένας άνδρας στη Μάνδρα, που βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο χώρο του σπιτιού τους, καθώς δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Ακόμη, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στον αύλειο χώρο του σπιτιού του, ενώ δύο ακόμη που βρέθηκαν νεκροί εντός κτιρίων.
 
Στο λιμάνι της Ελευσίνα και τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου βρέθηκαν δύο άνδρες, και ακόμα δύο που εντοπίστηκαν από την Πυροσβεστική σε εξωτερικό χώρο.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που εξαιτίας της ώρας που εκδηλώθηκαν οι πλημμύρες (πρώτες πρωινές) δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, καθώς τους βρήκε ουσιαστικά την ώρα του ύπνου.

 
Συνολικά, πέντε γυναίκες και έντεκα άνδρες έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον δώδεκα έχουν τραυματιστεί, ενώ τα σπίτια που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές εκτιμώνται σε περισσότερα από 500. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 660 κλήσεις, καθώς και 210 για απεγκλωβισμό ανθρώπων.


Ο δήμος Αθηναίων προσέφερε 2,5 τόνους τρόφιμα 


Ο δήμος Αθηναίων προσέφερε την βοήθεια του στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, καθώς φορτηγά παρέδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης περισσότερους από 2,5 τόνους τροφίμων μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης. «Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε επί του θέματος ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Εικόνες από drone της ομάδας του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πρόληψη και διαχείριση Φυσικών Καταστροφών» του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ:
 

Βίντεο κατοίκου της Μάνδρας από τον ορμητικό χείμαρο που έπληξε τη Δ. Αττική:

 

Στη δικαιοσύνη για τους υπευθύνους

 
Οι εκτεταμένες καταστροφές και ο υψηλός αριθμός των νεκρών κινητοποίησαν την εισαγγελία Πρωτοδικών, με τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο να ζητά να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψή του και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Μεταξύ των αδικημάτων που θα ερευνήσει η δικαιοσύνη, περιλαμβάνονται τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, που οδήγησαν στη δημιουργία των χειμάρων που χτύπησαν τις πόλεις.
 
Την ίδια ώρα, μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αρείου Πάγου υπέβαλλε και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με την ίδια να υποστηρίζει πως «για αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και για αυτές τις περιουσίες που καταστράφηκαν, επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες». «Έτσι ώστε κι εγώ με τη σειρά μου, να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν« συμπλήρωσε.
 

Τσίπρας: Κήρυξη εθνικού πένθους


 
Tη βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που σκοτώθηκε από την καταστροφική καταιγίδα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο Twitter. Νωρίτερα, ενημερώθηκε για την την πορεία των επιχειρήσεων, αφού είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.
 
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή την Τετάρτη να μεταβεί στη Μάνδρα κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή.
 
Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα, είπε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την τραγωδία από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων της κακοκαιρίας

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι κηδείες των θυμάτων της καταστροφής θα τελεστούν με δημόσια δαπάνη.  Υπενθυμίζεται ότι πέντε ακόμα άνθρωποι αναζητούνται από τα συνεργεία διάσωσης της Πυροσβεστικής. 

Κλειστά προληπτικά 20 σχολεία 

 
Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων λόγω των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων, θέτοντας σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό του. Στο πλαίσιο αυτών, προληπτικά, για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα είκοσι σχολεία, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής δημοτικά σχολεία της Αθήνας: 105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ο, 162ο και 58ο. Επίσης, δε θα λειτουργήσουν, το μουσικό γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και το 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο γυμνάσιο, το 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο γυμνάσιο.
 
Οι πολίτες, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της δημοτικής αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε ασφαλείς χώρους, ατόμων που το έχουν ανάγκη. Επίσης, όλες οι δημοτικές κοινότητες έχουν θέσει σε επιφυλακή οχήματα, υλικά και ομάδες εργαζομένων, ενώ σε ειδική ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου στους λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη και στην περιοχή του Αττικού 'Αλσους (Τουρκοβούνια), προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα φρεάτια στην περίπτωση μεταφοράς μεγάλου όγκου χώματος.

 

Σε διαρκή σύσκεψη παραμένει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

 
Kλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, αλλά και για να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι πιθανές ζημιές στα σχολικά κτίρια.
 
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ενταθεί στην διάρκεια της νύχτας. Ήδη η μικρής διάρκειας και έντασης βροχόπτωση γύρω στις 9 μμ, προκάλεσε ξανά την υπερχείλιση των αποτραβηγμένων νερών στους δρόμους, αλλά και νέα ανησυχία στους κατοίκους και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, που επιχειρούν για την απάντληση των νερών και την διάνοιξη των δρόμων.
 
Ωστόσο, άκρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που μετέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπρα, από την κατάσταση των δρόμων και ειδικότερα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, στο τμήμα από την Ελευσίνα έως τον Αγ. Σωτήρα – περίπου 13 χλμ. – από την αυτοψία που πραγματοποίησαν μια ώρα αργότερα. Κατά μήκος της οδού, και από τις δύο πλευρές, ήταν «στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα κάθε είδους και μεγέθους». Περισσότερο σοκαριστική ήταν η εικόνα του δρόμου, ο οποίος ήταν «κομμένους σε τρία-τέσσερα σημεία από νέα ρέματα. Τα αρχικά – παρακείμενα της οδού – ρυάκια, εύρους μισού ή ενός μέτρου, είχαν μετατραπεί σε ποτάμια πλάτους 4 και πλέον μέτρων, καταστρέφοντας το δρόμο. Επίσης απογοητευτική ήταν η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα. Για την διανυκτέρευση των πληγέντων, όπως ανέφερε ο κ Βασιλείου, επιλήφθηκαν οι όμοροι δήμοι.
 

Αίτημα για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕE 

 
Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε η Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφέρεια υπέβαλε κατεπείγον σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 
Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, θα προωθηθεί μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει και θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.