To 2000, η ανώτερη τάξη του 1% κατείχε το 45,5% του παγκόσμιου πλούτου, αριθμός που σήμερα έχει ξεπεράσει το 50% σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της τράπεζας. 

Αντίστροφη είναι η κατάσταση για το φτωχότερο 50% του παγκοσμίου πληθυσμού, που κατέχει λιγότερο από το 1% του πλούτου, συμπληρώνει η έρευνα, που προσθέτει επίσης ότι από το ξεκίνημα της οικονομική κρίσης, το 2008, η ανισότητα εντάθηκε ακόμα περισσότερο. Το ανώτερο 10% κατέχει το 88% του πλούτου, αναφέρει το Κονσόριτουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα τα Paradise Papers. Το δίκτυο σημειώνει επίσης ότι η έρευνα της Credit Suisse είναι και μια υπενθύμιση ότι δεν είναι μόνο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταγράφουν την οικονομική ανισότητα, αλλά και τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα που βοηθούν τους ισχυρούς να την αυξάνουν.

«Τα στοιχεία ταιριάζουν με όσα έχουμε καταγράψει φέτος, όπως η τεράστια αύξηση του πλούτου για μία μόνο ομάδα» σχολιάζει ο Μαξ Λόουσον, επικεφαλής του τμήματος ανισότητας στην Oxfam. Αναφερόμενος στα σκάνδαλα φοροαπουφής, όπως τα Paradise και Panama Papers, ο Λόουσον τονίζει ότι «υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ φορολογικών παραδείσων και την έκρηξη πλούτου για τους υπερπλούσιους που βλέπουμε σήμερα»

«Σίγουρα πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση. Μία κρίση που επιδεινώνεται συνεχώς» καταλήγει ο Λόουσον.