Όπως τονίζει η έκθεση του ΕΕΣ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, την ώρα που οι συνεχιζόμενες διασώσεις εξασφάλιζαν πως η χώρα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την πλήρη πρόσβαση στις αγορές. 
 
Η έκθεση επικεντρώνεται στο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να επιβλέψει τα τρία προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της Κομισιόν να στηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα.
 
«Τα προγράμματα αυτά προωθούν τη μεταρρύθμιση και στοχεύουν στην αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας» δηλώνει σύμφωνα με τον Bloomberg ο Μπαουντίλο Τομέ Μουγκουρούζα, μέλος της ΕΕΣ, για να συμπληρώσει «αλλά η ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει πρόκληση».
 
Όπως τονίζει η Ναυτεμπορική, οι ελεγκτές ασκούν κριτική στην Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. 
 
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη, αναφέρει η έκθεση, η οποία αναγνωρίζει πάντως ότι η από μέρους της Επιτροπής παρακολούθηση της συμμόρφωσης ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων από την Ελλάδα ήταν ικανοποιητική.
 
Η έκθεση των ελεγκτών διαπιστώνει ότι οι όροι που καθορίστηκαν στα προγράμματα διάσωσης δεν έλαβαν «επαρκή προτεραιότητα για τη σπουδαιότητα του ζητήματος, ούτε ενσωματώθηκαν σε μια ευρύτερη στρατηγική για την Ελλάδα». Οι οικονομικές τους υποθέσεις ήταν «ανεπαρκώς αιτιολογημένες», ανέφερε επίσης η έκθεση της ΕΕΣ.
 
Γράφημα της έκθεσης της ΕΕΣ για τις αστοχίες της Κομισιόν σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου:
 

«Καμία στρατηγική»

 
Στη έκθεση γίνεται επίσης ειδική αναφορά στις «μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση που έφεραν δημοσιονομική εξοικονόμιση», τονίζοντας παράλληλα πως η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ αδύναμη.
 
Ακόμη, υπογραμμίζετι ο ανεπαρκείς συντονισμός σε διαφόρους τομείς πολιτικής, όπως για την έλλειψη αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο τα φορολογικά μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ, θα επηρέαζαν επιπρόσθετα τη φερεγγυότητα των τραπεζικών οφειλετών, και με τη σειρά του, την αγοραία αξία των δαενίων των τραπεζών, και ουσιαστικά, δεν συνέδεαν την επίδραση των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών για την υγεία του τραπεζικού τομέα.
 
Επίσης, στην έκθεση ρίχνουν ευθύνες στην πολιτική αστάθεια της Ελλάδας για τη διαχείριση των μνημονίων, κάνοντας ειδική μνεία στις έξι εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015 και το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του ίδιου έτους.
 
Η έκθεση περιέχει ακόμη 11 συστάσεις στην Κομισιόν, προκειμένου να βελτιωθεί στο μέλλον ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και κυρίως να ενσωματώνονται σε μια γενική αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα. Ακόμη, αναφέρεται στους τρόπους που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα μέτρα των μνημονίων, και καλεί στη διασφάλιση ότι τα προγράμματα διάσωσης θα αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας.