Θα πρέπει να τονιστεί εξαρχής ότι η κατοχή offshore δεν είναι παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο, πιθανή φοροαποφυγή μέσω offshore εταιρειών έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι ελίτ για να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στα κράτη, κάτι φυσικά που δημιουργεί ανισονομία ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους του κόσμου.

Σημειώνεται επίσης ότι η λίστα των Paradise Papers έχει αναρτηθεί δημόσια, από το ICIJ και αποτελεί μέρος της τεράστιας διαρροής, 13,4 εκατ. εγγράφων, από την εταιρεία – κολοσσό στη διαχείριση offshore Appleby. Τα στοιχεία παρακάτω είναι όπως αναγράφονται στη βάση δεδομένων του ICIJ.

Στην ελληνική λίστα βρίσκουμε το όνομα του Θεόδωρου Βενιάμη, προέδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Φαίνεται ότι δεν πρόκειται για συνωνυμία, καθώς η διεύθυνση που αναφέρεται στη λίστα του ICIJ είναι η ίδια με την διεύθυνση της εταιρείας του κ.Βενιάμη, της Golden Union Shipping Company. O Βενιάμης φαίνεται ότι συνδέεται με 3 υπεράκτιες εταιρείες:

τη GSMI Management Co. Ltd
τη Golden Sciens Marine Investments
τη GSMI Management Holdings Ltd

Οι δύο πρώτες έχουν ως ημερομηνία ίδρυσης τις 13 Δεκεμβρίου 2013, ενώ η τρίτη τις 14 Μαρτίου 2014. Φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό χώρο. Παραμένει άγνωστο αν ο κ.Βενιάμης βρίσκεται ακόμα στις διοικήσεις των τριών εταιρειών. Οι τρεις αυτές offshore επίσης είναι καταγεγραμμένες από το ICIJ στην ίδια διεύθυνση στα νησιά Κέιμαν, μία διεύθυνση που φαίνεται ότι φιλοξενεί 9.000 εταιρείες. 

Καθώς τα Paradise Papers περιέχουν πολλά ονόματα ελλήνων εφοπλιστών, όπως του Γιάννη Αλαφούζου, της οικογένειας Κομνηνού και μελών της οικογένειας Βαρδινογιάννης, φαίνεται ξανά ότι η συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες είναι μια πολύ διαδεδομένη πρακτική του ναυτιλιακού χώρου