Κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τα Κοινωνικά Θέματα, τη Δίκαιη Απασχόληση και την Ανάπτυξη, που διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο Α. Τσίπρας κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν «ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αγορές εργασίας των κρατών – μελών της και ότι η κοινωνική και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία σε όλους».

Υπογράμμισε πως τα κράτη – μέλη θα πρέπει να τηρήσουν με ξεκάθαρο τρόπο κοινή στάση ως προς το θέμα της ανεργίας που αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα για όλες τις χώρες της Ένωσης. Δήλωσε ότι κατά την περίοδο της κρίσης, τα ποσοστά της ανεργίας ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ πριν την κρίση είχαμε χαμηλότερη ανεργία ακόμη κι από τη Γερμανία, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και σε άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχει υψηλότερη χρηματοδότηση για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς το θέμα της ανεργία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πληγή. «Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά ακόμη είναι υψηλή η ανεργία των νέων, καθώς και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανεντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην αγορά εργασίας».