Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου εάν οι συμβολαιογράφοι σταματήσουν την αποχή τους, θα εξαιρεθούν τα ακίνηατα εμπορικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Ωστόσο, τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «προφορικής συμφωνίας» με τις τράπεζες έχει διαψεύσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, που τόνισε οτι «δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς»

Όπως υποστηρίζουν οι συλλογικότητες στην ανακοίνωση τους:

Τα παπαγαλάκια κυβέρνησης, Ε.Ε. και τραπεζών «παίζουν όλα τους τα χαρτιά» για να ξεγελάσουν την κοινωνική πλειοψηφία και με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις ν’ αρπάξουν ότι απέμεινε στα φτωχά και φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα, το σπίτι, το μαγαζί ή το χωράφι του φτωχού αγρότη. Με “πρώτο βιολί” τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή αλλά και όλους αυτούς που αντί να σκίσουν τα παλιά μνημόνια, υπέγραψαν άλλα δύο…

  • Ψεύδονται ασύστολα υποστηρίζοντας ότι οι πλειστηριασμοί που ματαιώνονται από το κίνημα αφορούν σε μεγάλες περιουσίες, καθώς είναι γνωστό ότι στην πλειοψηφία τους έχουν ως αντικείμενο μικρά σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και χωράφια.
  • Ψεύδονται ασύστολα όταν μιλούν για νομοθετική προστασία της κατοικίας καθώς είναι γνωστό ότι αυτή η κυβέρνηση τροποποίησε επί το δυσμενέστερον τις όποιες ευεργετικές για τη λαϊκή κατοικία και περιουσία διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα καμία οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ και η προσφυγή στο νόμο Κατσέλη είτε είναι ανέφικτη είτε αποβαίνει άκαρπη για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.
  • Ψεύδονται ασύστολα όταν αναφέρονται σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα αφορούν ακίνητα αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τους διαψεύδει αναφερόμενος στην πιθανότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου μόνο κατά το πρώτο διάστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις», όταν οι «Θεσμοί» δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τέτοιου τύπου μέτρα και κυρίως όταν ο ίδιος ο υπουργός μιλά για «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες και δεν τολμά να το νομοθετήσει.
  • Ψεύδονται ασύστολα όταν χαρακτηρίζουν όλο αυτό το κύμα της λαϊκής οργής που κατακλύζει κάθε Τετάρτη τα Ειρηνοδικεία ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ή ενεργούμενά τους), καθώς όλοι ξέρουμε ότι αυτό το κίνημα είναι προϊόν της ίδιας τους της πολιτικής που στο όνομα ενός χρέους που δεν είναι του λαού, οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό στην αδυναμία όχι μόνο τις (ιδιαίτερα αυξημένες) υποχρεώσεις του προς εφορία, ταμεία και τράπεζες να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αλλά ούτε τα εντελώς απαραίτητα προς το ζην να εξασφαλίσει.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης «πνιγμένοι μέσα στο ίδιο τους το ψέμα, αναζητούν στο κίνημα εγκληματίες για την «καταστροφή της χώρας» από το σταμάτημα των πλειστηριασμών και ψάχνουν εναγωνίως νόμους της εμφυλιοπολεμικής περιόδου για να το σταματήσουν. Την ίδια στιγμή δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συναγελάζονται με μεγαλοσυμβολαιογράφους όπως ο υπόδικος για το παραδικαστικό κύκλωμα με τα ακίνητα πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Αθήνας Γ. Ρούσκας ή η κατηγορούμενη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από πλειστηριασμούς πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης Ι. Μπιλίση-Χρουσαλά.»

Τονίζουν επίσης ότι «μεγαλύτερη βία από το να στερείς από έναν άνθρωπο ακόμη και το σπίτι του (αφού πρώτα του στέρησες δουλειά, μισθό/σύνταξη και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά) δεν υπάρχει! Κι εμείς σ’ αυτή τη βία, φραγμό θα βάλουμε»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επόμενες δράσεις του κινήματος:

  • Την Τρίτη 21 του Νοέμβρη στις 12μ.μ., παναττική συγκέντρωση στην Α.Α.Δ.Ε. (Καραγεώργη Σερβίας 6-Σύνταγμα), ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λογαριασμών από το κράτος.
  • Την Τετάρτη 22 του Νοέμβρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με συγκεντρώσεις σε τράπεζες (ή εφορίες) κάθε πόλης και πορείες-συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία
  • Και στις 29 του Νοέμβρη (ή όποια μέρα επιχειρήσουν την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) πανεργατικές-παλλαϊκές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη και πολύμορφες δράσεις για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην πράξη