Η Μέρκελ ψάχνει τρόπους για να φέρει πιο κοντά τα τέσσερα κόμματα, μετά την παράταση δύο ημερών που έδωσε στην προθεσμία για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών. Όπως αναφέρει το CNBC διαφορές ανάμεσα στις τρεις πλευρές αφορούν κυρίως το μεταναστευτικό, τα δημοσιονομικά, την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. Λύσεις πάνω σε αυτές τις διαφορές δεν βρέθηκαν ούτε και την Παρασκευή, όταν εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων συζητούσαν για περισσότερες από επτά ώρες.

Μετά το αδιέξοδο της Παρασκευής, η Μέρκελ έδωσε προθεσμία μέχρι την Κυριακή, προκειμένου να επιλυθούν οι όποιες διαφορές και να σχηματιστεί τελικά η νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Μ. Σουλτς τόνισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Άνγκελα Μέρκελ και εκτίμησε ότι στο τέλος τα τέσσερα κόμματα θα φτάσουν σε συμφωνία. «Εκτιμώ ότι οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές συζητήσεις θα καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει μεγάλος συνασπισμός αλλά νέες εκλογές. Η ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευόμενους αλλά ιδίως την καγκελάριο».