Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El País, o Γιουνκέρ εξέφρασε και πάλι τη στήριξη του προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας  Μαριάνο Ραχόι και τόνισε ότι με το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας που πραγματοποίησαν οι Καταλανοί, παρανόμησαν και πήγαν κόντρα στις αρχές της ΕΕ.

«Ως πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζω την ισπανική κυβέρνηση. Και ξέρετε γιατί; Επειδή υποστηρίζω πάντα αυτούς που σέβονται τους νόμους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην τήρηση των νόμων και αυτό που έκαναν οι φίλοι μου οι Καταλανοί είναι το ακριβώς αντίθετο: Παραβίασαν τον νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιουνκέρ είχε δηλώσει προ ημερών ότι κάθε μορφή απόσχισης αδυνατίζει την ΕΕ και είχε καλέσει τους Καταλανούς να βρουν άλλους τρόπους για να εκφραστούν. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν μπορεί η κάθε περιοχή μιας χώρας να πράττει κατά του εθνικού συμφέροντος. Δεν είναι ο σωστός τρόπος να μάχεσαι για να αναγνωριστούν οι ιδέες σου. Υποστηρίζω την Ευρώπη των περιφερειών, αλλά δεν μου αρέσει η ιδέα ότι μπορεί ο καθένας να αποχωρεί όποτε και όπως θέλει επειδή πιστεύει πως είναι αρκετά δυνατός για να το πράξει».

Ερωτηθείς για το αν έχει επικοινωνία με τον καθαιρεθέντα ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο Γιουνκέρ απάντησε πως δεν είχε ποτέ επαφή μαζί του. Η ισπανική κυβέρνηση έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν και τέσσερις πρώην καταλανούς υπουργούς, που βρίσκονται στο Βέλγιο. Οι βελγικές αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για την τύχη τους.