Από τα 60 προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τα 26, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει στους υπουργούς του πως θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να έχουν κλείσει τουλάχιστον 26 ακόμα μέχρι την επιστροφή της τρόικας στα τέλη Νοεμβρίου.


Στόχος το «πράσινο φως» από το Eurogroup

Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η τρόικα να έχει δώσει τη συγκατάθεση της, έχοντας δει πως υλοποιούνται οι απαιτήσεις των δανειστών. Μέχρι το τέλος του 2017 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα και τα υπόλοιπα να κλείσουν στις αρχές του 2018.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, πέρα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις και οι «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της ενέργειας και των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τον προϋπολογισμό του 2018 που θα καταθέσει στις 21 Νοεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.


Χρέη και χρέος

Στην κυβέρνηση αναμένουν το επόμενο διάστημα θετικότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, σημειώνοντας πως πλέον δεν αντιμετωπίζονται ούτε ζητήματα ρευστότητας, βλέποντας θετικότερα δείγματα γραφής από την οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία στα οποία αναφέρεται το Αθηναϊκό Πρακτορείο για μετά τον Αύγουστο του 2018, εκτιμάται ότι για την περίοδο έως το 2030 η Ελλάδα θα πρέπει να αντλεί κονδύλια της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως από τις αγορές κεφαλαίου. Κάτι το οποίο εκτιμούν σε κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ ως εφικτό, βάσει λογικών και βιώσιμων επιτοκιακών όρων.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η πρόκληση είναι να μην υπάρξει μία επανάληψη της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», η οποία χαρακτήρισε τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και της αστάθειας που την ακολούθησε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Το βασικό οικοδόμημα υφίσταται. Απομένει η εφαρμογή, σε πολλούς τομείς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι πολλές εκ των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια απαιτούν διάστημα ωρίμανσης.

Παράλληλα, όμως, τονίζουν την καθυστέρηση στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως της επιτάχυνσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, του κτηματολογίου, ή ακόμη και περιπτώσεων ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή που αφορά στο έργο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Τέλος, χαρακτηρίζουν ως κομβικής σημασίας την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων ως μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων των τραπεζών.  Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τις ίδιες ημέρες που θα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, 29 Νοεμβρίου, αναμένεται να γίνει η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.