Η απερχόμενη καγκελάριος απεύχεται το ενδεχόμενο να ηγηθεί μίας κυβέρνησης που θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματεύεται ad hoc για κάθε κυβερνητικό μέτρο για τη συγκρότηση πλειοψηφίας, με σκοπό να λαμβάνει την έγκριση της γερμανικής βουλής.
 
Υπενθυμίζεται πως οι μαραθώνιες συναντήσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία κατέρρευσαν το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, πυροδοτώντας πολιτική κρίση στη Γερμανία.
 
Οι προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα, όταν το ένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαδικασία.
 
Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά από συνάντηση ενημέρωσης για την κατάσταση που είχε με την Α. Μέρκελ, κάλεσε τα κόμματα σε διαβουλεύσεις, υπογραμμίζοντας πως «η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», επιχειρώντας -μάταια- να αναφερθεί στα σενάρια διεξαγωγής νέων εκλογών.

Διαφωνίες σε ζητήματα κλειδιά

Τα τέσσερα κόμματα κατέβαλαν προσπάθειες επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ' όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.

Ανυποχώρητο το SPD για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας

 
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Μέρκελ, παρά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την αποχώρηση των Φιλελεύθερων από τις συζητήσεις.
 
Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε ότι η αποτυχία των διερευνητικών επαφών για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση του κόμματος που είναι αποφασισμένο να μη συνεργαστεί με τη Μέρκελ. «Το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».
 
Υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί την Κυριακή και ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, που είχε δηλώσει ότι αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. «Εκτιμώ ότι οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές συζητήσεις θα καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει μεγάλος συνασπισμός αλλά νέες εκλογές. Η ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευόμενους αλλά ιδίως την καγκελάριο».