Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μαθητές της Χίου αντιδρούν για τη διαφορετική μοριοδότηση που είχαν σε σχέση με τους μαθητές της Λέσβου, πλην της Βρίσας, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια.

Οι γονείς των μαθητών υποστηρίζουν πως η διαφορετική μοριοδότηση που είχαν μεταξύ τους οι μαθητές των τεσσάρων νησιών, Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών, είναι αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ σημειώνεται πως προσκρούει επίσης σε βασικά άρθρα του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Παιδείας για να υποστηρίξει τους μαθητές που επλήγησαν από τον πρωτοφανή σεισμό 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ την 12η Ιουνίου του 2017, όταν και ξεκινούσαν οι πανελλήνιες της περασμένης σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου, το ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των τεσσάρων νησιών καθορίστηκε με τον εξής τρόπο:

  1. Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών   υπολογίστηκαν με συντελεστή 1,00
  2. Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου  υπολογίστηκαν με συντελεστή 1,20
  3. Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων   της   κοινότητας Βρίσας   Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου   υπολογίστηκαν με συντελεστή 1,40