Με αφορμή ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για την πορεία της αξιολόγησης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 4 Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης έως τον Ιανουάριο. 
 
«Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», πρόσθεσε. 
 
Παράλληλα, είπε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως η διανομή του κοινωνικού μερίσματος είναι εντός των στόχων. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Επίσης, σημείωσε ότι αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, αναγνώρισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους «υπεραποδίδει».
 
«Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να πιεστούν ώστε να κλείσουν 26 ακόμα προαπαιτούμενα, μέχρι την επιστροφή της τρόικας στα τέλη του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα έχουν κλείσει 26 από τα προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση. Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, πέρα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις και οι «μεταρρυθμίσεις» στους τομείς της ενέργειας και των οικογενειακών επιδομάτων.